Susma Platformu ve Freemuse’dan ortak açıklama: Grup Yorum üzerindeki yasaklar kaldırılsın

Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölüm orucunda hayatını yitirmesi üzerine Susma Platformu ve Freemuse ortak bir açıklama yayınladı


Grup Yorum’a yönelik baskılar nedeniyle ölüm orucunda olan Helin Bölek’in hayatını yitirmesi üzerine sanatsal ifade özgürlüğünü savunan Freemuse örgütü ve Susma Platformu / P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu bir açıklama yayınladı. “Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölümünden derin üzüntü duyuyoruz” başlığıyla yayınlanan açıklamada Grup Yorum’ün üzerindeki baskıların kaldırılması çağrısı yapıldı.

Freemuse Direktörü Dr. Srirak Plipat da “Freemuse olarak açlık grevinin bu sonucundan derin üzüntü. duyuyoruz. Türkiye hükümetinin sanatçıların ifade özgürlüğünün korunmasına yönelik sorumluluk alması ve Grup Yorum üyelerinin talepleri de dahil olmak üzere sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik politikalarını yeniden gözden geçirmesi hususunda ısrar ediyoruz,” dedi.

Freemuse ve Susma Platformu / P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

Grup Yorum üyesi Helin Bölek ölüm orucunun 288’inci gününde, 3 Nisan’da hayatını yitirdi.

Grup Yorum’un siyasi şarkıları ve duruşu nedeniyle Türkiye hükümeti Grup Yorum üyelerini terör listelerine aldı ve bazı grup üyelerini “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla hapse attı.

Grup Yorum Dayanışma Komitesi’ne göre Grup Yorum’un gitaristi İbrahim Gökçek ve diğer 5 grup üyesi Türkiye’de  “en çok aranan teröristler” listesine alındı. Her bir grup üyesi için 300.000 Türk lirası ödül konuldu. Gökçek, “gizli tanık” ifadesine dayanarak ve hakkında herhangi bir iddianame veya duruşma olmaksızın yaklaşık 2 yıl boyunca hapsedildi.

Müzisyen Bahar Kurt, açlık grevine ara verdi, Grup Yorum’un gitaristi İbrahim Gökçek ise ölüm orucunu sürdürüyor ve durumu kritik..

Açlık grevindeki ve ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin talepleri şu şekilde:

– Tutuklu Grup Yorum üyeleri hakkında açılan davalar düşürülsün ve grup üyeleri serbest bırakılsın.

– Sürekli baskına uğrayan, terörize edilmeye çalışılan Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’ne polis baskınları son bulsun.

– Grup Yorum üyeleri İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listelerinden çıkarılsın.

-Yaklaşık 3 yıldır neredeyse tüm konserleri yasaklanan Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılsın.

Freemuse ve Susma Platformu / P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu olarak, acil bir şekilde yetkili makamları gözaltına alınan müzisyenleri serbest bırakmaya, grubun sanatsal ifade özgürlüğünün gayri meşru bir şekilde kısıtlamaya son vermeye, açlık grevindeki ve ölüm orucundaki sanatçıların taleplerini kabul etmeye çağırıyoruz.