RTÜK, Sözcü gazetesinin projesi Sözcü TV’nin lisansını 9 aydır bekletiyor. Kurul, Sözcü’nün logo ve isim değişikliği için yaptığı başvuruyu 60 gün içinde karara bağlaması gerekirken, aylardır gündemine dahi almadı.
BU YILIN İLK 7 AYINDA 18 LOGO DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLANDI
Sözcü gazetesi, Sözcü TV’yi hayata geçirmek için uydu üzerinden ulusal yayın yapan bir TV kanalını satın aldı. Bu kanalın logosunu değiştirip “SÖZCÜ” adını vermek için Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) başvurdu. Yasaya göre, kurumun 60 gün içinde başvuruyu, olumlu ya da olumsuz sonuçlandırması gerekiyordu. Ancak bu süre dolmasına rağmen RTÜK’ten herhangi bir sonuç gelmedi. Oysa RTÜK; bu yılın ilk 7 ayında, 18 adet logo ve çağrı değişikliği talebini gündeme alıp olumlu karara bağladı. Üstelik bunlardan 12’si, Sözcü’nün değişiklik talebinden sonra başvuruda bulundu. RTÜK’ün, diğer kuruluşların başvurularını karara bağlarken, Sözcü’nün talebini gündeme neden almadığı merak konusu oldu.
Sözcü gazetesi de RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
“*Sözcü’nün başvurusunu sonuçlandırmayıp sürüncemede bırakmanız için bir baskı mı var? Yoksa, Sözcü muhalif olduğu için mi böyle davranıyorsunuz?
*Baskı varsa, bunu kimin yaptığını açıklayın. Baskı yoksa, neden böyle davrandığınızı açıklayın.
Başvuruyu yasal süre içinde karara bağlamamak bir suçtur. Bir an önce bu başvuruyu sonuçlandırırsanız, Sözcü TV izleyicileriyle buluşacak. Halkın haber alma özgürlüğüne hizmet edecek. Ayrıca, Sözcü TV sayesinde medyada yeni istihdam da yaratılacak. Umarız RTÜK, çifte standart uygulamayıp Sözcü TV için gereken kararı verecektir.”
TAŞÇI: KEYFİYETE BIRAKILAMAZ
Evrensel Gazetesi’nin haberine göre ise RTÜK Üyesi İlhan Taşçı gelişmeyi şöyle değerlendirdi: “Sözcü TV başvurusunun Kurul gündemine halen gelmemiş olması oldukça manidar. Hukuki bir eksiklik yoksa yasal zorunluluk olarak Kurul gündemine gelmesi gerekir. Keyfiyete bırakılamaz. Bu dosya bir an önce Kurulun önüne getirilmeli. 9 ay bekletilmesi eğer Sözcü olması nedeniyleyse, iktidarı eleştirebilen bir kurumun önünün kesilmesi ise bu durum Anayasa’ya da aykırıdır. Sözcü’ye bir eksiklik bildirilmemiş ise RTÜK Başkanının bunu Kurulun gündemine getirmesi yasal zorunluluktur. Yapılmaması hukuki sonuçlar doğuracaktır. Niyet okuyarak da muhalefetin önünü kesmek olmaz.”
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Temsilcisi Erol Önderoğlu da RTÜK’e tepki gösterdi.
RTÜK’TEN AÇIKLAMA
Konunun gündem olmasının ardından RTÜK’ten de yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, “RTÜK, medyaya baskı yapmaz, düzenlediği ve denetlediği mecralardan çekinmez bilakis her türlü iletişime açık halde yayıncılara destek olur, yol gösterir“ ifadeleri kullanıldı.