Taksim patlaması sonrası yayın yasağı, bant daraltma ve sosyal medya soruşturmaları

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de meydana gelen patlama sonrasında RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Patlama sonrasında BTK’nın sosyal medya ve anlık haberleşme platformlarına “yavaşlatma” talimatı verdiği bildirildi.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun, patlamaya ilişkin “olumsuz haberlerin” sosyal medya hesaplarından paylaşılmasına yönelik soruşturma başlattığı öğrenildi


Kaynak: Rûdaw
İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de öğlen saatlerinde meydana gelen ve 14 Kasım itibarıyla 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı patlama sonrasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla yayın yasağı getirildiğini duyurdu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in sosyal medya hesabından patlamadan yaklaşık bir saat sonra duyurduğu “Geçici yayın yasağı kararı” başlıklı açıklamada, “Patlamayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının 13.11.2022 tarih ve 04181 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Patlamanın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sosyal medya ve anlık haberleşme platformlarına “yavaşlatma” talimatı verdiği bildirildi. Dünya genelinde sosyal medya platformlarına erişim kısıtlamalarını ve küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu da Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “Teyitlendi: Canlı ağ verileri İstanbul’daki ölümle sonuçlanan patlama sonrasında Türkiye’de sosyal medya platformları Twitter’a, Instagram’a, YouTube’a ve Facebook’a erişimin kısıtlandığını gösteriyor. Yetkililer olayın ardından yayın yasağı getirdi.”

bianet’in haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, patlamaya ilişkin “olumsuz haberlerin” sosyal medya hesaplarından paylaşılmasına yönelik soruşturma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü, “25 sosyal medya hesabının sahibini yaptıkları paylaşımlar nedeniyle ilgili makamlara bildirildiğini” belirtti ve şu açıklamayı yaptı:

“İstanbul/Beyoğlu’nda meydana gelen ‘Patlama’ olayına yönelik sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız arasında korku ve panik yaratmak amacı barındıran, vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 25 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili makamlara gönderilmiştir.”