Van’da kesintisiz yasaklar yine uzatıldı

Van Valiliği, gösteri, yürüyüş, açık hava toplantısı, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma gibi eylem ve etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu


Van Valiliği yaptığı yasaklama duyurusu ile 29 Nisan 2019’dan beri kesintisiz sürmekte olan eylem ve etkinlik yasaklarını 15 gün daha uzattığını açıkladı. Açıklamada, bu yasaklama ile Anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.

VAN’DA HER ŞEY YASAKLAMAYA GEREKÇE 

Artık rutin hale gelen Van’daki ilk yasaklama kararı 3 Nisan 2019’da alındı. Bu tarih PKK lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da yapılacak eylem ve etkinliklerin hemen öncesiydi. 

Ardından 10 Nisan 2019’da, 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimler sonrası itirazlar nedeniyle mazbataların verilememesinin yarattığı gerginlik gerekçesiyle; 11/04/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak ve 17.04.2019 tarihi de dahil olmak üzere (7) gün süre ile yasaklama kararı verildi. Daha sonra 17 Nisan tarihli kararda yine mazbata gerginliğinin PKK/KCK tarafından provoke edilebileceği gerekçesiyle 18/04/2019 tarihinden itibaren geçerli 24.04.2019 tarihi de dahil olmak üzere (7) gün süre yine yasaklama kararı verildi.

Bu süre bittikten sonra arada beş günlük eylem etkinlik serbestisinin ardından 29 Nisan tarihinde yapılan açıklama ile bu kez; 29/04/2019 tarihinden itibaren geçerli 08.05.2019 tarihi de dahil olmak üzere (10) gün süre ile yasaklama kararı getirildi. Bu yasağa gerekçe olarak; “1 Mayıs İşçi Bayramı’nın mazbataların verilmemesi ile ilgili provokasyon ortamı haline getirilebileceği, bunun yanı sıra İŞİD (DEAŞ olarak yazılmış) tarafından muhtemel eylemlerin olabileceği” gösterildi.

FARKLI ZAMANLARDA BENZER AÇIKLAMALAR

Bu tarihten itibaren artık kesintisiz hale getirilen yasaklama kararlarının metinleri de tek tip olmaya başladı.  

08.05.2019 Tarihli Yasaklama Kararı da 10 gün süreyle ilan edildikten sonra; 28.05.2019’da yapılan duyuru ile artık yasaklamaların süresi 15 gün olarak belirlendi. Eylem ve etkinlik yasakları son yapılan açıklamaya kadar kesintisiz olarak rutin bir şekilde sürekli yeni duyurularla sürdürüldü.

5 Ağustos’ta ilan edilen en son 15 günlük eylem ve etkinlik yasaklamasının kesintisiz süreceğini ilan eden kararın tam metni şöyle:

“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi ve Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla; 

Van ili coğrafi sınırları içerisinde 21/08/2020 tarihinden itibaren geçerli 04/09/2020 tarihi de dahil olmak üzere (15) gün süre ile; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları 2911 Sayılı Kanunun 17. Maddesine istinaden yasaklanmıştır.

İlimizde düzenlenecek olan basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılmasının, çadır ve stand kurulmasının/açılmasının, imza kampanyası düzenlenmesinin, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılmasının ise, yukarıda açıklandığı üzere koronavirüs salgınının göründüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyon temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızının kontrol altında tutulması amacıyla 5442 sayılı İl idaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında mülki idare amirinin iznine bağlanmıştır.”