Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa tren garında düzenlediği 9. Kadıköy Kitap Günleri’ne katılmak isteyen Aram Yayınları ve İsmail Beşikçi Vakfı’nın da “yer yok” gerekçesiyle fuara katılamadığı öğrenildi. Konuyla ilgili Susma’ya bilgi veren Aram Yayınları İmtiyaz Sahibi Şevin Nazlıer, şunları söyledi: “Kadıköy’de düzenlenen önceki fuarlara bir sorunla karşılaşmadan katıldık. Ancak bu yıl bize, ‘Fuara çok sayıda yayınevi katılıyor, bu nedenle yer yok’ denildi. Konunun üstüne çok gitmedik. Belki sahiden yer yoktu ama biz bu kararın süreçle ilgili olabileceğini de düşündük. Belki belediye, yayın politikasından dolayı Aram Yayınları’nın standını görmek istemedi fuarda. Aynı şekilde İstanbul’daki Aram Kitabevi’ne de yer verilmediğini öğrendik. Kitabevinin bizimle bir ilgisi yok, ama sadece adından dolayı fuarda yer bulamamış olabilir. Yine de bunların hepsi ihtimal elbette.”
Kürtçe kitapların yanı sıra Kürt sorunuyla ilgili kitaplar yayımlayan Aram Yayınları, katıldığı kitap fuarlarında bugüne kadar çeşitli sorunlarla karşılaştı.
Kitap fuarında kendine yer bulamayan kurumlardan biri de İsmail Beşikçi Vakfı oldu. İsmail Beşikçi Vakfı Yayın Koordinatörü Aziz Tekin, fuara katılabilmek için Kadıköy Belediyesi’ne gittiğini belirterek yaşadıklarını şöyle anlattı: “Belediyede fuarla ilgilenen kişiye İsmail Beşikçi Vakfı olarak fuara katılmak istediğimizi söyledim. Oradaki görevli, yoğunluktan dolayı yer kalmadığını anlattı. Bu sözlü bilgilendirme nedeniyle biz de yazılı bir başvuru yapmadık. Yer mi yoktu yoksa İsmail Beşikçi Vakfı’na mı yer verilmek istenmedi, bilemiyoruz.”
Sosyolog ve yazar İsmail Beşikçi, Kürt sorunuyla ilgili yazdığı kitaplarla tanınıyor. Beşikçi, yazdığı kitaplar nedeniyle Türkiye’de en çok hapis yatan yazar unvanına sahip. Beşikçi adına kurulan İsmail Beşikçi Vakfı, yayıncılığın yanı sıra kültürel ve siyasal etkinlikler de düzenliyor.
Kürt meselesine mi yer yok?
Kürtçe yayıncılığın önemli kurumlarından biri olan Avesta Yayınları’na da fuarda “yer yok” denilmiş ve bu konu medyaya da taşınmıştı. Kürtçe ve Kürt sorunuyla ilgili kitaplar yayımlayan üç yayınevinin “yer yok” denilerek fuara alınmamış olması, “Fuarda Kürt meselesine mi yer yok” sorusunu akla getirdi.