İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiye kararını gerekçe göstererek, 2 Ekim’den 1 Aralık’a kadar sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili kurumlar tarafından düzenlenecek tüm toplantı ve etkinlikleri erteledi. Ekim ayında yapılması planlanan baro seçimleri de bu nedenle ertelendi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 2 Ekim 2020 tarihinde ilgili kurumlara iletilen ‘Koronavirüs Ek Tedbirler’ başlıklı genelgede, Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ekim 2020 tarihli açıklamasına atıf yapıldı.
Genelgede, Sağlık Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’na iletilen yazıda, “COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ve her ne kadar vaka sayıları belirli düzeyde kontrol altına alınmış olsa da önümüzdeki aylarda damlacık yolu ile solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığında artış olacağı beklendiği” kaydedildi. Bu kapsamda “Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu’nun fiziksel mesafenin korunmasının zor olacağı sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikle veya kooperatiflerin geniş katılımlı toplantılarının yapılmamasını ve ileri tarihe ertelenmesini önerdiği” denildi.
Ekim ayında yapılması planlanan baro seçimleri ve Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu ertelenirken, 77 baro yönetimi ortak açıklama yaparak karara tepki gösterdi. Barolar açıklamasında, “Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede, baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir ‘etkinliğin’ ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.
Açıklamanın devamında “1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır” denilen açıklamada, “Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir” denildi.