Antalya’da sinemada sansürü konuşmak…

Susma Platformu, sinemada sansürün simgeleştiği Antalya Film Festivali ve bu sansürün görünür kılındığı Ulusal Yarışma’nın ardından bir söyleşiyle Antalya’ya konuk oluyor


Kısa, belgesel ve uzun metraj ulusal film yarışmaları kaldırılmış bir Antalya Film Festivali daha 5 Ekim’de son buldu. Bu yıl 55.si düzenlenen festivalle aynı tarihlerde, bu örtük sansüre itirazı olan ve filmlerini seyirciyle buluşturma imkânı ellerinden alınan pek çok sinemacının organize ettiği Ulusal Yarışma ise İstanbul’da (bir gün yine ait olduğu kente dönme ümidiyle) ikinci kez hayata geçti.

Susma Platformu, sinemacıların sinemada sansürü simgeleştirdiği ve alternatif bir etkinlikle görünür kıldığı Antalya Film Festivali’nin ardından sinemadaki sansürü konuşmak üzere festivalin yapıldığı kente, Antalya’ya konuk oluyor. Antalya Film Festivali özelinde yaşanan sansürden Kültür Bakanlığı’nın “kara listesi”ne, Eser İşletme Belgesi uygulamasına, sinema salonlarına yönelik baskıya, sektörün tekelleşmesine, otosansüre uzanacak Sinemada Sansür: Antalya Film Festivali Nereden Nereye? başlıklı söyleşi 13 Ekim’de 16.00-19.00 saatleri arasında Akra Otel’de (eski Dedeman) gerçekleşecek.

Söyleşinin konukları ise 2014 yılında festivalin ön seçici kurulundan geçen ve yarışmaya değer bulunan, ancak “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu işlediğine karar verilerek festival yönetimi tarafından yarışmadan çıkarılan Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek isimli belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi ile ulusal yarışmanın festivalden kaldırılmasının ardından Muratpaşa Belediyesi’nin işbirliğiyle kentte 1 Film 1 Konuk başlığı altında, yolu Altın Portakal’dan geçen filmleri ve yönetmenlerini ağırlayan bir etkinliği yürüten SİYAD üyesi Tuncer Çetinkaya olacak. Gazeteci ve SİYAD üyesi Şenay Aydemir’in moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide Antalya Film Festivali’nde uygulanan sansürün yanı sıra, sinema alanındaki türlü sansür mekanizması da konuşulacak.