ONUR YILDIRIM
Sanatçılar Girişimi, İzmir’de 2015’te gerçekleştirdiği bir performanstan dolayı “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Nazlı Masatçı için cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.
Sanatçılar Girişimi adına konuşan şair ve yazar Ataol Behramoğlu, iktidarın sanatçıları baskı altına alarak özgür sesi susturmaya çalıştığını söyledi. Behramoğlu, “Sanatçı özgürlüğün simgesi demek. Sanatçının susturulduğu gün toplum tümüyle susturulmuş demektir. İktidar da bunu istiyor ama biz buna izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımla buradaki temsilimiz sembolik. Milyonlarca özgürlük yandaşını ve insanlığı temsilen buradayız. Arkadaşımız Nazlı Masatçı yalnız değildir, sanata ve sanatçıya baskıya asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Tiyatrocu Orhan Aydın ise insanlik tarihinin hiçbir döneminde sanat yolu ile işlenmiş bir suçun kabul görmediğini belirterek “Sanatçıyı sanat yaparken, sanat üretirken sahnede ya da sokakta söylediklerinden dolayı suçlu görmek gayri insaniliktir. Yasakalarla, baskılarla sanatçıları susturabileceklerini sananlar yanılıyorlar. Ne dün gerçekleştirebildiler ne de yarın gerçekleştirebilecekler. İçeride bir sanatçı arkadaşımız var. Onlarca oyunla ilgili yasak, engel ve soruşturma var ama hiçbirisi yalnız değil” ifadelerini kullandı.
Samsun Sanat Tiyatrosu’ndan Yaşar Gündem ise “Sahnede işlenebilecek bir suç yoktur. Nazlı Masatçı’nın tutukluluğuna son verilmesini ve bir an önce ait olduğu yere, sahneye dönmesini arzuluyoruz” dedi.
Basın açıklamasına İzmir Halk Tiyatrosu, Oyun Hamuru ve Tiyatro Kalemi oyuncuları da katıldı.
İzmir’de, 2015 yılında Metin Altıok Kültür Merkezi’nde sahnelenen bir oyun gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan ve “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla 1, 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Nazlı Masatçı, 30 Ocak’tan bu yana cezaevinde.
KHK ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu ekibinden olan Masatçı’ya ve tiyatronun beş oyuncusuna 2012 yılında Gogol’ün Palto oyunu aracılığıyla “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla hükmün açıklanması geri bırakılarak beşer ay hapis cezası verilmişti.