Kapatılan Diyarbakır ve Batman Şehir Tiyatroları, atılan onlarca oyuncu, Devlet Tiyatroları’nda ‘zararsız’ repertuvarlar, valiliklerce yasaklanan oyunlar, sahne bulamayan Kürtçe yapımlar, ihraç edilen DTCF Tiyatro bölümü akademisyenleri, hedef gösterilen, karalanan oyuncular ve had safhada otosansür…
Tiyatro dünyası 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Türkiye sahnelerinde uzun zamandır süregiden yasaklara karşı sosyal medyada da ses yükseltiyor.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanlığı görevinden ihraç edilen Süreyya Karacabey, kaleme aldığı alternatif Dünya Tiyatrolar Günü bildirisinde “Sahneye özgürlük yaz” çağrısında bulundu. Çağrının ardından #Tiyatroyaözgürlük etiketi Twitter’da Türkiye gündemine girdi.
Dün akşam TT listesinin üst sıralarında yer alan #Tiyatroyaözgürlük tagi ile çok sayıda kişi, sanata yapılan baskılara dair düşüncelerini yazdı. Sosyal medya kampanyası bugün de devam edecek. Tiyatrocular ve tiyatroseverler Dünya Tiyatrolar Günü’nü sahnelerde kutladıktan sonra bu akşam saat 23.00’te #SAHNEYE ÖZGÜRLÜK etiketiyle yine Twitter’da buluşacak.
Dün akşamki paylaşımlardan bazıları şöyle:
Nazan Kesal:
#TiyatroyaÖzgürlük #sahneyeözgürlük
27 Mart Dünya Tiyatrolar günü kutlu olsun…Oyunlarla yaşayın. İnsan olun!
Sevinç Erbulak:
Tiyatroya özgürlük deme ihtiyacı duymayacağımız günleri beraber kuracağız…
#tiyatroyaözgürlük
Mert Fırat:
En küçük rol en büyük oyuncudan büyüktür. En büyük baskı dönemiyse bir garip parodidir bazen, derinliksiz ve bitmeye mahkum…
#tiyatroyaözgürlük
Iraz Yöntem:
Oyunların yargılandığı ve yasaklandığı, sanatçıların baskı altına alındığı ve susturulmaya çalışıldığı MİLATTAN SONRA 2018’de #tiyatroyaözgürlük demek zorunda kalmak ne acı!…
Sermet Yeşil:
Tiyatro ondan, bundan, şundan büyüktür. #tiyatroyaözgürlük
Elif Çongur:
Oyunlarımıza düşüncelerimize ve öğrencilerimize dokunma. #tiyatroyaözgürlük
Süreyya Karacabey:
Sahi nedir ki insan, biraz söz, biraz cesaret #TiyatroyaÖzgürlük
Cüneyt Uzunlar:
Her mahallede, her köyde, her sokakta, her parkta #TiyatroyaÖzgürlük
Hande Doğandemir:
Yaşasın sanat, yaşasın tiyatro!
#27MartDünyaTiyatroGünü #tiyatroyaözgürlük
Gazete Müstehak:
Turneye çıkan bir tiyatro oyununun kaderi, sahneleneceği kentte görev yapan vali, kaymakam veya emniyet müdürünün iki dudağı arasına bakıyor! Bu duruma sessiz kalmak sence mümkün mü? #TiyatroyaÖzgürlük istiyoruz. Hadi bu sese destek ver!
Arzu A. Çerkezoğlu:
Memlekete özgürlük… #tiyatroyaözgürlük
Eren Aysan:
Tiyatro özgürlüktür. #TiyatroyaÖzgürlük
Acun Karadağ:
Eğer hayat bir sahne ise bize rolümüzü bizi özgürleştirerek öğreten #tiyatroyaözgürlük
Mücella Yapıcı:
Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile tasarlayıp inşa ettiği kamusal kültür varlığımız olan AKM’nin hukuksuzca, sahtekarca ve arsızca yıkıldığı; bu durumun demokratik kamuoyunda dahi manipule edilerek meşru kılındığı karanlık günlerde vicdanlara ve #tiyatroyaözgürlük …Dengin Ceyhan:
27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlu olsun, yasakların kalktığı, özgürce sanat yapılabilen, özgürce yaşanan günlere … #TiyatroyaÖzgürlük
Nilgün Belgün:
#tiyatroyaözgürlük Bir Hayalden Bir Dünya Kuranların Günü Kutlu Olsun
İrfan Değirmenci:
Ağustos’tan beri tüm engellere rağmen 30’a yakın şehirde sahneye çıkıp derdimi anlattım. Hem güldük hem ağladık hem de öfkelenip çözüm aradık. Hâlâ tam delirmediysem tiyatro sayesinde. Tiyatro sahnesinde ihtiyaç duyulan akıl, cesaret ve güç var.
#TiyatroyaÖzgürlük
Süreyya Karacabey’in Sahneye Özgürlük Yaz! başlıklı bildirisinin tamamı ise şöyle:
Geldi ve bir daha gitmedi gül biçicileri, ülke bozguna uğramış bir bahçe şimdi. Ezilmiş çiçeklerin, savrulmuş fidelerin toprağı ol tiyatro.
Sahneye özgürlük yaz!
Çocuklar gittikleri yoldan dönmedi, kayboldu annelerin neşesi, hayatlar parçalandı, acıya açılıyor kapıları artık everin, anlat ki unutulmasın hikayeleri.
Sahneye özgürlük yaz!
Zincire bağlandı hayal gücünü yükselten kanatlar, tutsak edildi ortak iyiye ait rüyalar. Rüyalarını onlara verme tiyatro, sen var oldukça uçacak o kanatlar.
Sahneye özgürlük yaz!
Uzun bir kışa benzedi ülke, içinden karanlık suların geçtiği, herkes ayrı ayrı üşüyor şimdi, yaktığın ateşle ısınacak herkes.
Sahneye özgürlük yaz!
İnsanların birbirini yeniden bulacağı kökene çağır bizi tiyatro, sonsuz kardeşliğin ve barışın dünya sahnesine, birlikte oyun seyretmenin neşesine çağır bizi, tarihte ustaların yaptığı gibi, cesarete ve dürüstlüğe çağır bizi.
Sahneye özgürlük yaz!
Geldi ve bir daha gitmedi gül biçicileri, azaldı sesler, çığlıklar fısıltıya döndü, her yer ıssız bir mezar şimdi. Sen deleceksin tiyatro bu suskunluk mermerini.
Sahneye özgürlük yaz!