Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet üzerinden yayın yapan Spotify, Medyaport TV ve Paylas FM’e lisans başvurusu yapmaları için dün itibariyle 72 saat süre tanıdı. RTÜK’ün ihtarnamesinde belirtilen yayıncı kuruluşlar bu süre içinde lisans başvurusunda bulunmazsa sitelerine erişim engeli getirilecekti.
Haber sitelerinde yer alan bir duyuruya göre ise Türkiye’de temsilciliği olmayan İsveç merkezli şirketin Stockholm’deki birimiyle temasa geçen RTÜK yetkilileri firmadan olumlu geri dönüş aldı. Buna göre, Spotify yayın lisansını alacak. Türkiye’deki Pazar payını kaybetmek istemeyen Spotify ayrıca Türkiye’de temsilcilik de açacak. Yukarıda adı geçen diğer platformlar için şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019 tarihinde, “Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınların internet ortamından sunumu hakkında yönetmelik” yayımlanmıştı. Bu yönetmelik ile internet ortamında yayın yapmak isteyen kuruluşlara, yayın lisansı alma zorunluluğu getirilmişti.
RTÜK dün yayımladığı ihtarnamede, henüz yayın lisansı başvurusunda bulunmayan Spotify, Medyaport TV ve Paylas FM’e 72 saat süre tanıdı. Lisans başvurusunda bulunmayan ve üç aylık lisans ücretinin yatırmayan kurumların sitelerine erişim engeli getirilecek.
Aynı yönetmeliğin bir başka maddesine göre lisans başvurusu yapılmaması durumunda, yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilere yönetim kurulu üyelerine ve genel müdürlere suç duyurusunda bulunulacak.
Netflix, Amazon Prime Video ve Mubi gibi bazı uluslararası yayıncılar ise lisans için başvuru süreçlerini başlatmıştı.
AKDENİZ: RTÜK’ÜN DERDİ BU PLATFORMLARIN VERGİ VERMESİ DEĞİL
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Yaman Akdeniz, kendi sosyal medya hesabında karara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“Spotify ve FOXplay ile ilgili duyuru RTÜK web sitesinde de yayımlanarak resmileşti. RTÜK Spotify ve Foxplay’in resmi olarak lisans yükümlülüğünü yerine getirmediğini açıkladı. RTÜK Spotify’ı engeller mi? Eğer Spotify lisans başvurusu yapmazsa evet RTÜK kendisine verilen yetkiyi kullanıp, erişim engelleme talep edebilir. Böyle bir ülkede yaşamaya devam ediyoruz.
RTÜK Spotify ve yetkisi kapsamına giren diğer platformlardan ‘vergi’ talep etmiyor. RTÜK’e bu platformların içeriğini düzenleme yetkisi verildi. RTÜK’ün himayesine girerlerse içerikleri sansürlenebilecek. Buradaki mesele kısaca vergilendirme değil.
RTÜK vergi dairesi değil, bilmeyenlere duyurulur. Kaldı ki Spotify premium üyeliklerden %18 KDV alıyor ve bunu devlete veriyor. Dahası Dijital Hizmet Vergisi de veriyor. RTÜK’ün derdi de bu platformların vergi verip vermemesi değil.”
RTÜK eski üyesi gazeteci Faruk Bildirici de bu karar ile esas olarak podcast yayıncılığın hedef alındığını iddia ederek Twitter’da şunları yazdı:
“RTÜK’ün Spotify’a yönelmesinin nedeni müzik değil, oradaki Podcast’ler. Düşünce polisliğine tam gaz orada da devam etmeyi hedefliyorlar! Özgür alanlara alerjileri var”
“Spotify’dan lisans istenmesi yasaya da aykırı çünkü özgülenmiş yayın değil ve yayın akış çizelgesi yok. RTÜK üyesi iken internet ortamındaki rd-tv’ler yönetmeliğinin sansür amaçlı ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunmuştum “