Orhan Pamuk’a ‘Veba Geceleri’ soruşturması

Yazar Orhan Pamuk’un son romanı ‘Veba Geceleri’nde, “Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret ettiği” ve “halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği” iddialarıyla soruşturma başlatıldı. Takipsizlik kararı verilen dosya itiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliği’nden dönünce savcılık aynı gerekçeyle soruşturmayı tekrar başlattı. Adalet Bakanlığı ise, dava sürecinin “kanun yararına bozulması” için Yargıtay’a başvuruda bulundu


İzmir Barosuna kayıtlı avukat Tarcan Ülük, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Orhan Pamuk ve Veba Geceleri kitabı hakkında suç duyurusunda bulundu. Ülük’ün şikâyet dilekçesinde yazar Orhan Pamuk’un Veba Geceleri kitabında, “Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiğini” ve “halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini” iddia etti. Ülük dilekçeye Pamuk’un Nobel ödülü aldığı dönemde bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamayı da ekledi. Şikâyet sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Şikâyet sonrası savcılığa ifade veren Orhan Pamuk “Ben kitabımda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil’in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü ben küçükken zayıf olmam ve sürekli olarak ailem tarafından kargo olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk Bayrağının da Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum” ifadelerini kullanarak suçlamaları reddetti.

TELE 1‘in haberine göre; savcılık soruşturmasında, kitapta Atatürk’e yönelik doğrudan bir hakaretin olmadığı ve roman karakterinin halk tarafından sevilen bir kişi olarak betimlendiği dile getirildi ve dosya takipsizlikle sonuçlandırıldı. Şikâyetçi avukat Tarcan Ülük savcılığın takipsizlik kararına itiraz etti. İtirazı inceleyen nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği yaptığı dosya incelemesinde, kitabın bazı yerlerinde “hakaret içeriği taşıyabilecek” ibarelerin yer aldığını, dosya kapsamında Orhan Pamuk’un bu haliyle yargılanması gerektiğini ifade etti. Hakimlik, toplanan delillerin savcılık tarafından tekrar incelenip iddianame düzenlemesi gerektiğini belirtti ve şikâyetçinin itirazını kabul etti.

Soruşturmayla ilgili son bir gelişme Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesinin kendisine tanıdığı yetkiyi kullandı ve Yargıtay’a Orhan Pamuk hakkındaki dava sürecinin “kanun yararına bozulması” için başvuruda bulundu. bianet‘in aktardığına göre bakanlığın başvuru gerekçesinde “karara itiraz hakkı olmayan müşteki tarafından yapılan itirazın reddine karar verilmeli” ifadelerine yer verildi.

Buna göre Yargıtay bakanlık başvurusunu kabul ederse, Orhan Pamuk hakkındaki kamu davası ortadan kalkacak.