YouTuber Muhammet Çumanoğlu, yaklaşık bir yıl önce Uykusuzlar Kulübü adlı televizyon programında kendisine ait bir videodan kesit yayımlayıp ‘geri zekâlı’ dediğini iddia ettiği Okan Bayülgen hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve Bayülgen hakkında soruşturma başlatılmıştı. YouTuber Çumanoğlu’nun avukatı, Bayülgen hakkında yaptıkları suç duyurusu ile ilgili, “Bu program kitap yazma çalışması yürüten ve uzmanlaştığı bu alanda iş yeri açmayı planlayan müvekkili rencide etmesinin yanı sıra çok zor durumda bırakmıştır” ifadelerini kullandı.
Savcılık yürütülen soruşturma sonucunda, Okan Bayülgen’in hakaret içerikli ‘geri zekâlı’ cümlesini kullandığını kabul ettiğini belirtti ve söz konusu sözcüğün kişilik haklarını zedeleyecek boyutta olması sebebiyle, ‘Sesli Yazılı veya Görüntülü Bir İleti ile Hakaret’ suçunu işlediğine kanaat getirdi.
Ünlü televizyoncu Okan Bayülgen konuyla ilgili verdiği ifadede, “Muhammet Çumanoğlu’nun yayınladığı ve benzeri videolar çeken kişilerle ilgili program sırasında tanımlama yaptım. Sosyal medya üzerinden duygusal ilişkiler üzerine yorumlar yapıp görüşlerini sunan, ahkam kesen kişiler hakkında ‘geri zekâlı’ ibaresini kullandım. Bu ifadenin müşteki ile ilişkisi olmadığı programın yayın akışından anlaşılacaktır” şeklinde konuştu.
Hakkında 2 yıl 4 ay hapis istemiyle iddianame düzenlenen Bayülgen’in İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktığı davada karar açıklandı. Cumhuriyet‘in haberine göre mahkeme Bayülgen hakkında; “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret” suçundan düzenlenen iddianameyi kabul etti ve atılı suçun niteliği gereği dosyada basit yargılama usulü uygulanmasına karar verdi.
Mahkeme sanık Bayülgen ile şikâyetçi Muhammet Çumanoğlu’na tebligat göndererek iki tarafın da beyan ve savunmalarını 15 gün içinde yazılı olarak iletmesini istedi. Tarafların beyan ve savunmalarının dosyaya ulaşmasını takiben mahkeme, delil durumu ve savunma içeriklerine göre incelemesini tamamladı ve atılı suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Bayülgen’in beraatine hükmetti. Verilen karara itiraz edilmesi durumunda ise, ilgili kanun gereği normal yargılama usulüne geçilecek.