ALİCAN ACANERLER (ANKARA)
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 10 Mayıs 2019’da gerçekleştirilen 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan 19 kişi hakkındaki dördüncü duruşma bugün Ankara’da 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 09.00’da görüldü. Üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyen hâkim karşısına çıktı. LGBTİ+ hak savunucularının ‘toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten’ yargılandığı davada yine karar çıkmadı. Mahkeme, savcının mütalaası hazır olmadığı için davanın bir sonraki duruşmasını 30 Nisan 2021’e erteledi.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde görülen duruşmada Avukat Öykü Didem Aydın duruşma sırasında davayla ilgili hükümetin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği’ne verdiği cevabı ve bilirkişi raporundaki bulguları hatırlatarak “BM insan hakları komiserine verilen cevapta kabul edildiği gibi LGBTQ haklarının insan haklarının diğer koruma alanlarından bir farkı yok. Bunu bizim hükümetimiz de kabul etmiş ki BM’ye açıklıyor. Ve ayrımcılık yasağının korumasından LGBTQ+ özneler de faydalanıyorlar” dedi. Avukat Aydın devamında “ Öğrencilerimiz barışçıl bir toplantıyı düzenleyebileceklerini düşünmüşler. Üniversite yönetiminin polis çağırması yüzünden polis geliyor. Bu toplantıya yönelik herhangi bir yasak yok” diye ekledi.
Yargılanan öğrencilerden Melike İrem “Bize asla somut bir yasak bildirilmiyor. Anons ile gözaltı arasında saniyeler bile yok. Burada insanlar 8 saat boyunca barışçıl kaldılar, bütün polis şiddetine karşın. Bu davanın devam etmesi haksızlık” dedi.
Hakim tanık sıfatıyla salonda bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanya ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan’ın ve ODTÜ LGBTİ’den Melike Balkan’ın ifadelerini de dinledi.
Avukatlar, öğrencilerin barışçıl toplanma haklarını kullandıklarını belirtti ve sanıkların beraatini talep etti.
SAVCI MÜTALAASINI SUNMADI
İfadeler dinlendikten sonra ODTÜ Onur Yürüyüşü davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın savcılığın mütalaasının sunulması için 30 Nisan 2021 saat 10.00’da görülmesine karar verdi.
Unikuir isimli hesap duruşmayı canlı olarak Twitter hesabı üzerinden aktardı. Savcının mütalaasını açıklamaması üzerine sosyal medyada “10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ODTÜ Onur Yürüyüşü davası kararı bilerek açıklanmadı. Yapılan hukuksuzluklar gizlenmeye çalışıyor” denildi.
Uluslararası Af Örgütü’nün yanında duruşmayı İrlanda, ABD, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Belçika ve Hollanda elçiliklerinden temsilcilerin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Murat Çepni ve CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de takip etti.
HÜKÜMETTEN YANIT: “REKTÖRLÜK YASAKLADI, AYRIMCI DEĞİLİZ”
Avukat Aydın’ın duruşma sırasında hatırlattığı gibi Türkiye Hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) bağımsız uzman ve özel raportörlerinin yazdığı 2019 ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı, LGBTİ+ aktivistlerine açılan davalar ve Türkiye’deki LGBTİ+ haklarına ilişkin mektubuna 9 Nisan 2020’de bir yanıt verdi. Hükümet, Onur Yürüyüşü’nün 2019 yılında Rektörlük tarafından yasaklandığını, Valilik ile ilgisi olmadığını, polisin Rektörlüğün talebiyle kampüse girdiğini söylerken; polis şiddeti, keyfî gözaltı ve yargılamayı inkar etti.
Ankara’daki LGBTİ+ yasaklarının sona ermesi ve 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesinde yürüyüşün yapılabilmesi için acil eylem düzenleyen Uluslararası Af Örgütü de acil eylem başlattı.
NE OLMUŞTU?
2019’da düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmaları gerekçe gösterilerek açılan davanın ilk duruşması 12 Kasım 2019’da görülmüş ve sanıkların tüm talepleri reddedilerek dava 12 Mart 2020’e ertelenmişti. Davanın 12 Mart 2020’de görülen ikinci duruşmasını bu sefer ABD, Almanya, Belçika, Hollanda, İspanya, Kanada ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ile Uluslararası Af Örgütü ve Kaos GL Derneği de izlemişti. Davanın 10 Temmuz’a ertelenen üçüncü duruşması da 10 Aralık’a ertelenmişti.
(Kapak fotoğrafı: Avukat Öykü Didem Aydın)