Matild Manukyan’ı anlatan oyun hedef gösterildikten sonra yasaklandı

Yeni Akit gazetesi, MANUKYAN isimli oyunu hedef göstermesinin ardından Alanya Belediyesi Kültür Merkezi’nde oynanması beklenen oyun belediye tarafından iptal edildi


Fotoğraf: Bakırköy House of Performance

Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre, Manukyan’ın hayatından bir kesiti anlatan, Bahar Hacıbektaşoğlu’nun senaristliğini yaptığı ve Manukyan’ı oynadığı, proje tasarımında Oğuzhan Toracı’nın yer aldığı oyun hedef gösterildi. Son olarak Yeni Akit tarafından hedef alınan oyunun Alanya Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki gösterimi belediye tarafından iptal edildi.

Agos’ta BirGün gazetesinden aktarılan röportajda şu ifadeler yer alıyor:

“Oyunun iptal edilmesine karşı suç duyurusunda bulunacaklarını belirten  Hacıbektaşoğlu, “Bu bir doyumsuzluk. Oyunu izlemeden oyunu, sanatçıyı, sanatı hedef gösteriyorlar. ‘Biz bunları ezeriz, hiçbir şey yapamazlar’ diye düşünüyorlar. Haberde ‘Manukyan’ın aklamaya çalışıyor’ tarzında bir ifade geçiyor. Aksine ben Manukyan’ı aklamıyorum, orada kadınlarla özdeşleştiriyorum” dedi.”

İptali ve hedef göstermeyi protesto eden kadın dernekleri, Alanya Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplandı ve tiyatro ekibinin de katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“Bahse konu oyun 10 yıldır sahnelenmekte olup, ilk defa Alanya’da böyle bir rezaletin içine düşerek gerekçesiz bir şekilde ve yersiz baskılarla iptale sürüklenmistir. Aynı şekilde oyuncu Bahar Hacıbektaşoğlu da ilk defa böyle bir rezaletin içinde bırakılmış, sırf oyunun adı üzerinden şahsına yöneltilen eşleştirmenin kurbanı olmuştur.

Ancak gerek yerelde gerekse ulusal alanda yöneltilen baskı ve sansürün mağduru ne tiyatro oyunu ne de kadın oyuncumuz değil, sizin kirli eril zihniyetiniz olmuştur. Alanya sanatına ve sanatçısına sahip çıkamamıştır. Bu da Alanya’nın ayıbı olarak tarihe not düşülmüştür.

Manukyan, kadın ve din üzerinden ahkam kesen kişi ve topluluklara sesleniyoruz:

Önce bilgi edinin, sonra dile gelip konuşun. Anlamsız ve mesnetsiz bahanelerle sanatın üzerinde tahakküm kurmaya çalışmayın.

1- Kadının bu ülkede maruz kaldığı şiddetin üzerini kapatmaya çalışmayın. Kendi eseriniz ile yüzleşin ve kadın bedeninden elinizi çekin.

2- Kültür Bakanlığı’ndan onaylı ve devlet tiyatrolarında sahnelenen oyunların, Alanya halkı ile buluşmasına ve vatandaşın buna erişme hakkına engel olmayın.

3- Din kisvesi adı altında mağdur edilen kadınların ve çocukların yanında olun, istismara ve şiddete aynı gür sesle karşı çıkın, destek olun, samimi olun.

4- Alanya’nın kültürel ve vizyonel anlamda gelişmesinin önünü açmanızı bir kenara bıraktık, bari gölge etmeyin.”