British Council-KuirFest ortaklığıyla 25 Kasım’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenmesi planlanan ancak Beyoğlu Kaymakamlığı’nca “anayasal düzene ve genel ahlaka aykırı olabileceği” gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelenen Kuir Kısalar gösterimi ve söyleşisi yine yasaklandı. 12 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğin sansür gerekçesi bu kez “kamu esenliğinin sağlanması”!
Pera Müzesi’nin Facebook hesabından duyurduğu iptal kararında “Söz konusu kısa filmlerin gösteriminin ‘huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının tasarrufuna yönelik olarak, kamu esenliğinin sağlanması açısından, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/ç maddesi gereğince Kaymakamlık Makamının 29.12.2017 tarih ve 2284 sayılı olurları ile yasaklandığını’ bildiren tebligatı aldık. Bu nedenle, söz konusu programın gerçekleştirilemeyeceğini üzülerek bilginize sunarız” ifadeleri yer aldı.
LGBTİ+ etkinlikleri son dönemde art arda sansüre uğruyor. Ankara Valiliği 16 Kasım’da Alman LGBTİ Film Günleri’ni sosyal medyada #LGBTFilmGünleriİptalEdilsin ve #İstiklalimizeKaraLeke hashtagleriyle gerçekleştirilen nefret saldırıları üzerine yasaklamıştı. Bu yasaklamanın ardından Ankara Valiliği 19 Kasım’da da “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasakladığını duyurmuştu.
IPS İletişim Vakfı ise 18 Kasım’da Kaos GL’nin desteğiyle sürdürdüğü Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik atölyelerinin Mardin ayağını gerçekleştirememişti. Nedeni ise daha önce İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Diyarbakır, Akyaka, Edirne ve Dersim’de düzenlenen haber atölyelerinin hedef gösterilmesiydi.