İlhan Çomak’ın şiirleri Kitap Şenliği’nde konuşuldu

Susma Platformu, Kıraathane Kitap Şenliği kapsamında 27 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak hakkında Burhan Sözmez ve İpek Özel’in katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirdi


Susma Platformu, dijital ortamda gerçekleştirilen Kıraathane Kitap Şenliği kapsamında 27 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak hakkında bir etkinlik gerçekleştirdi.

Susma Platformu’nun şenlik programındaki bu ikinci etkinliğinde Şair İlhan Sami Çomak’ı Uluslararası Pen Yönetim Kurulu üyesi yazar Burhan Sönmez ve Çomak’ın vasisi de olan akademisyen İpek Özel anlattı. Susma Platformu Koordinatörü Ayşen Güven’in moderatör olduğu etkinlikte aynı zamanda Venedik Borders Sanat Festivali’nin Fragmented Identities bölümünde ağırlanan İlhan Sami Çomak hakkındaki Açık Şiir Hareketi’nden Erkut Tokman ve Erkan Karakiraz tarafından hazırlanan Performans No. 19, Anatomy of Freedom: İlhan Sami Çomak isimli film de gösterildi.

Sönmez haksız yere ömrü cezaevinde geçen şair için yurtdışında yürütülen kampanyaları, oradaki edebiyat çevrelerinin İlhan Çomak şiirine bakışını ve İletişim Yayınları’ndan çıkacak olan şairin otobiyografisine dair notları aktardı. “İlhan’la ilgili bir koşu varsa bu koşuya ben çok geç katıldım. Birkaç yıldır bu koşudayım. Tabii ki bu koşuyu başlatan İlhan’ın kendisi. Peki, onun çıkması için ne yapabiliriz? Hem sesinin çıkması, hem de kendisinin çıkması için ne yapabiliriz?” diye soran Sönmez uluslararası alandaki dayanışma kampanyalarını aktardı.

İpek Özel de Çomak’ın cezaevi hayatını, karşılaştığı hukuksuzlukları, nasıl şiir yazdığını, umudunu, dışarıyı kavrama becerisini ve sürmekte olan adalet beklentisini anlattı. Pandemi nedeniyle aylarca görüşe izin verilmediğini, nihayet ayda iki kez görüş izni çıktığını belirten Özel hapishane koşullarının çok zor geçtiğini, bir yandan da sağlık önlemleri nedeniyle karmaşık duygular içinde olduklarını belirtti. Çomak’ın cezaevi şartlarında şiirlerini yazma sürecini de detaylı olarak aktaran Özel, Çomak’a ait bir yazı masası elde edebilmek için yıllarca emek verdiklerini aktardı.

Avrupa’nın Çomak’ı kendi şairleri gibi kucakladığını belirten Özel, Avrupalı şairlerin Çomak’ın şiirlerini umutlu bulduklarını aktardı. Özel ayrıca Çomak’ı Türkiye’de daha çok anlatmak için diyalog yollarının çoğaltılması gerekildiğini vurguladı.