Haftanın sansür gündemi

Gözaltı, tutuklama, “Cumhurbaşkanına hakaret”, yasak, para cezası, erişim engeli… 3-10 Aralık haftasının sansür gündemini derledik


  • Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi ve Trabzon Halkevi üyesi Berivan Bila, sosyal medyada paylaştığı “Gazetecilik bölümü ders 1: Gazetecilik Suç Değildir” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği gerekçesiyle tutuklandı.
  • Mezopotamya Kültür Merkezi’nin 27. kuruluş yıldönümü etkinliği için Türkiye’ye gelen ve Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan İranlı Kürt sanatçı Yelda Abbasi, Van’da açılan bir soruşturma kapsamında “örgüt propagandası” suçlamasıyla savcılığa çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldı.
  • Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla artık tütün ürünleri televizyonda yayınlanan film ve dizilerle sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
  • RTÜK, Kadın adlı dizide “çarpık ilişkilerin konu alındığı” ve bu durumun “toplumun milli ve manevi değerlerinin, genel ahlakın ve ailenin korunması” ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle FOX TV’ye idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.
  • Barış Atay’ın daha önce sahnelenmesi defalarca engellenen oyunu Sadece Diktatör, Antalya Valiliği tarafından OHAL dönemindeki yasak kararı gerekçe gösterilerek yasaklandı.
  • Haber sitesi sendika.org’un hesabı, 23 Ağustos 2017’deki 61. engellemeden sonra, bir kez daha Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla erişime kapatıldı.
  • 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski basın başdanışmanı ve T24 yazarı Ahmet Sever’in İçimde Kalmasın/Tanıklığımdır adlı son kitabı hakkında dört ayrı dava açıldı.
  • Oyuncu Memet Ali Alabora hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, “yakalamaya yönelik tutuklama kararı” çıkardı. Kararın gerekçesi olarak Gezi Parkı eylemleri gösterilirken Alabora, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs etmek”le suçlandı.