Bakan’ın adı geçen 297 habere sansür: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun adının geçtiği usulsüzlük haberlerine ‘saygınlığı zedeleniyor’ denilerek erişim engeli getirilmiş, tam 297 içerik sansürlenmişti. Aynı zamanda sansür kurumlarından biri olan BTK’nın da başında bulunan Karaismailoğlu’nun bu adımını CHP’li vekil Ulaş Karasu, konuyu gündeme getirdi ve “İBB, Sayın Bakan’ın Genel Sekreter olduğu dönemde yapılan bir işlem için savcılığa suç duyurusunda bulundu, Bakan ne yaptı, tam 297 linke erişim engeli getirdi” dedi. Karasu’nun bu sözlerine oturduğu Bakan Karaismailoğlu ‘yalan’ deyince Karasu, “Mahkeme kararı yanımda, sen buna yalan diyemezsin, aynen okuyorum” diyerek mahkeme kararını okudu.
Sabancı Grubu’ndan yayınlanmamış bir habere sansür girişimi: Türk İnternet isimli sitesinde 11 Aralık’ta yer alan bir haberde daha yayımlanmamış bir haber hakkında Sabancı Grup tarafından siteye ulaştırılan bir e-postaya yer verildi. Sitede yer almayan bir habere yapılan sansür girişimini değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Yayınlanmamış veya yapılmamış bir haberle ilgili haber sitelerine gönderilen ön engelleme amaçlı bir karar ancak ağır bir sansür girişimi olarak nitelendirilebilir. Kaldı ki Sabancı Ailesi ile ilgili bir davanın kamuyu ilgilendirdiği söylenemez.” dedi.
Gercüş’teki çocuk istismarıyla ilgili haberlere engel: Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle Gercüş’te 15 yaşındaki bir çocuğa 27 kişi tarafından tecavüz edilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında basına yansıyan bir çok haberin Sulh Ceza Hakimliği’nin 5 Aralık 2020 tarih ve 2020/199 sayılı 7 Aralık 2020 tarih ve 2020/202 sayılı kararları ile engellenmesine ve silinmesine karar verildi.
İBB’deki yolsuzluk haberlerine erişim engeli: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) önceki dönemlerde yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarılması için geçtiğimiz haftalarda birçok suç duyurusu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapılmıştı. “Karasu Limanı’nda 750 milyonluk yolsuzluk” haberi başta olmak üzere birçok platformdaki içerikler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 10 Aralık 2020 tarih ve 2020/5526 sayılı kararı ile bir çok haber erişime engellendi.
‘15 Temmuz Vakfı’ hakkında çıkan haberlere engelleme: 15 Temmuz Vakfı adı altında gazi ve şehitler için yaklaşık 300 milyon TL bağış toplayan vakfın adresinin olmaması ve yöneticileri arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve bazı kanal yöneticilerinin olması hakkında haberlere erişim kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Artvin Sulh Ceza Hakimliği’nin 8 Aralık 2020 tarih ve 2020/977 sayılı kararı ile engellendi.
Ahmet Şık’ın “Bir yüksek yargı mensubu kadına şiddet ve yolsuzlukla suçlanıyor” iddiası engellendi: Bağımsız milletvekili Ahmet Şık, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından üstü düzey bir yargı mensubuna dair dikkat çeken şiddet ve yolsuzluk iddialarını paylaşmıştı. Bu paylaşıma ve paylaşımın yer aldığı haberlere İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 11 Aralık 2020 tarih ve 2020/5693 sayılı kararıyla erişim engellendi.
‘Refik Tabakçı ve taciz’ iddialarının yer aldığı içerikler engellendi: Geçen hafta Twitter üzerinden başlayan ve birçok kadının geçmişte yaşadığı taciz vakalarını ifşa etmesi üzerine devam eden paylaşımlar sırasında Refik Tabakçı isimli bir kişi hakkında da benzer ifşalar dile getirilmişti. Bu iddianın yer aldığı içerik ve tweetler ‘kişilik hakları ihlali gerekçesiyle’, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 11 Aralık 2020 tarih ve 2020/8958 sayılı kararı ile engellendi.
Susma Platformu’nun haberi de erişime engellendi: Susma Platformu’nun 9 Kasım 2020’de yayınlanan ‘Haftanın erişime engellenen haberleri’ derlemesine erişim, derlemede yer alan bir içerik nedeniyle engellendi. ‘FETÖ’nün kapatılan bankasının yöneticisi Diyanet’te müdür yapılmış’ haberine getirilen erişim engeli haberi de Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 10 Aralık 2020 tarih ve 2020/9347 sayılı kararı ile erişime engellendi ve içeriğin kaldırılmasına karar verildi.