İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden, kadın-erkek tokalaşmasını eleştiren, depremleri zinaya bağlayan Prof. Dr. Bedri Gencer, adının geçtiği 2 bin 911 haber ve içeriği sansürletti. Sansürlenen içerikler arasında Susma Platformu’nun 2021 yılında Gencer hakkındaki haberlere getirilen erişim engelini duyurduğu haber de yer alıyor.
bianet’ten Hikmel Adal’ın haberine göre, sansür kararı Gencer’in başvurusu üzerine Akyazı Sulh Ceza Hakimliğince verildi. Gencer’in avukatı Emir Akpınar aracılığıyla hakimliğe verdiği dilekçede Gencer’in Türkiye’nin en iyi akademisyenlerinden biri olduğu iddia edildi.
Akpınar, Gencer’in sözlerinin çarpıtıldığı iddiasıyla Hürriyet, Milliyet ve Sabah gibi ana akım medyadan örnek vererek müvekkilinin bu yayınlarda haber olmadığını belirtti ve “İftira üreten terör örgütü yandaşı marjinal gazetelerdir” dedi.
Haberlerin Gencer’in can güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia eden ve söz konusu haberlerle Gencer’in unutulma hakkının ihlal edildiğini söyleyen Akpınar, bu nedenlerle müvekkili hakkındaki haberlerin sansürlenmesini istedi. Bunun üzerine Akyazı Sulh Ceza Hakimliği, haber ve içerikler için toplu erişim engeli kararı aldı.
Sansürlenen içerikler arasında YouTube, Dailymotion, Facebook, Instagram, X (Twitter), Ekşi Sözlük gibi sosyal ağlardaki içerikler bulunurken bianet.org, HaberTürk, sol.org.tr, Cumhuriyet, Birgün, Halk TV, TELE1, Evrensel, Sözcü, Karar, Sputnik, Independent Türkçe, Oda TV, Yeniçağ, T24, Gerçek Gündem, ABC Gazetesi, KRT TV, toplumsal.com.tr, mynet.com, Gazete Yolculuk, Yurt Gazetesi, Medya Tava, Gazete Duvar, Medya Radar, Diken, a3haber.com, Artı Gerçek, Yeni Yaşam, sendika.org, Pirha ve Dokuz8’in de olduğu mecralardaki haberler yer alıyor.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin Temmuz 2023’te yayımladığı son EngelliWeb raporuna göre 5651 sayılı kanunun 9. maddesi kapsamında 2014-2022 döneminde 543 farklı sulh ceza hakimliği tarafından verilen 6 bin 509 farklı kararla erişime engellenmiş 35 bin 23 haber ve kaldırılan, çıkarılan veya silinen 29 bin 253 haber bulunuyor. 2022 yılı içinde ise “kişilik hakları ihlalleri” kararları sonucu yayınlanmasında kamu yararı bulunan toplam 6 bin 528 haber erişime engellenirken 5 bin 388 haber de yayından kaldırılarak sansürlendi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2021’de internet erişim engellerine yönelik pilot karar almasının ardından Şubat 2024’te “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internette yapılan haberlere erişim engeli getirilmesine imkân tanıyan 5651 Sayılı Kanun’un 9. maddesini Anayasa’ya aykırı bulmuş ve iptal etmişti. Ancak karar Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih olan Şubat 2024’ten 9 ay sonra yürürlüğe girecek.