Elazığ Cezaevi’nde Kürtçe kitaplara yasak

Cezaevindeki tutuklular, gönderdikleri mektuplarla hak ihlallerine dikkat çekerek Kürtçe kitapların da “iç güvenlik” gerekçesiyle kendilerine verilmediğini belirtti


Elazığ Cezaevi’nde kalan tutuklular, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne gönderdikleri mektuplarla hak ihlallerine dikkat çekerek Kürtçe kitapların da “iç güvenlik” gerekçesiyle kendilerine verilmediğini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan tutuklular yaşadıkları hak ihlallerine dair bir rapor hazırladı. İHD Genel Merkezi’ne gönderilen mektuplar aracılığıyla, yaşanan ihlaller şöyle sıralandı:

-Cezaevinde Kürtçe roman, hikaye, şiir kitaplarımız verilmiyor. Kürtçe kitaplar için bizlerden ‘tercüman parası’ isteniyor. Cezaevi yönetimi tarafından ‘iç güvenlik’ gerekçesiyle Kürtçe kitaplar verilmiyor. Bu uygulama ile Kürt diline yönelik özel bir yasak var.

-Kitap alımında ‘güvenlik gerekçesi’ kota sınırlaması var. Bununla birlikte harita niteliği taşıyan tarih atlası, siyasi, fiziki atlas ve benzeri nitelikte olan kaynaklardan yararlanmamıza izin verilmiyor. Yine içeriye verilen sözlük, dini kitaplar ve müzik kitapları da kota kapsamına alınmıştır.

-Havalandırmalarımız geç saatlerde yapılıyor. Gün ışığını göremiyoruz, sportif faaliyetlerimiz yasak. Onun yanı sıra kurs, hobi gibi gelişimimizi sağlayacak haklarımızın tamamına yasak getirilmiş durumda. Koğuşlarımızda hareketsiz kalmadan kaynaklı arkadaşlarımız da çeşitli rahatsızlıklar oluşmuş durumda.

-Ziyaretçilerimizin yanına gidiş, gelişlerde askeri düzen, tekmil dayatılmaktadır. Ailelerimizin yanında hakaretlere, onur kırıcı sözlere maruz kalmaktayız. Ağır hasta tutuklular olmasına rağmen sevkler geç yapılıyor, ‘kelepçeli muayene’ dayatması var. Kürtçe gelen ve gönderdiğimiz mektuplara gerekçesiz olarak el konuluyor. Türkçe yazdığımız veya gelen mektuplar ise aylarca bekletiliyor. Yazdığımız edebi, psikolojik makale ve yazılara el konuluyor. Defterlerimiz de suç unsuru sayacakları birşey olmamasına rağmen alınıyor ve geri verilmiyor.

Mektupları işleme alan İHD, konuya dair TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.