Özkan KÜÇÜK / DİYARBAKIR
Kayyımlar gelir gelmez ilk işleri heykelleri kaldırtmak oldu. Sonra kadın ve çocuk çalışmalarını askıya aldılar. Kültür sanat kurumlarını kapattılar, belediyelerdeki sanatçıları işlerinden çıkararak bu alanları boşalttılar. Belediyelerin bünyesindeki kültür sanat merkezlerini içi boş yapılara çevirdiler.
Önce geçici bir dönem olduğu düşünülen kayyım yönetimleri ikinci kez şehirleri yönetmeye başladığında bütün bunlar da sistematik uygulamalara dönüştü. Belediyelerin bünyesinde yapılan tüm çalışmalar için artık başka yollar aranması gerektiği kesinlik kazandı. Kültür-sanat üretebilmek için Türkiye’nin her yerinde yeni yollar aranması gerektiği de öyle.
Susma Platformu bu süreci değerlendiren ve tartışmaya açan bir söyleşi düzenliyor. Ve ülkenin “batısında sanat özgür mü” sorusunu da peşine ekliyor.
22 Şubat günü saat 15:00’da Amed Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleşecek etkinliğe katılacak konuşmacılar bu dönem için bu buluşmanın önemine dikkat çekiyor.
HER ŞEYE RAĞMEN DEVAM ETMENİN HİKAYESİ ANLATILACAK
Firuze Engin – Bereze Gösteri Evi: “Kayyım olmayan şehirlerde ödenekli sanat kurumları özgür mü? Ülkenin batısındaki kentler, dikta siyasetinin kültür – sanat erozyonuna direnebildiler mi?” sorularını da konuşmak gerekiyor. Öte yandan İstanbul ve Diyarbakır’dan sanatçılar beraber neler yapabilir diye de konuşmak için bir olanak olduğunu düşünüyorum.
Dicle Anter – Batman Yılmaz Güney Sineması Eski Müdürü: Bu günlerde yaşadığımız olaylar açısından baktığımızda böyle bir toplantının önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Kültür ve sanat alanındaki gelişmelere baktığımızda değerin aşağıya çekildiğini görüyoruz. Sinema olsun, diziler olsun, müzik olsun ve edebiyat olsun beklentilerin aşağısında bir gelişmişlik var. Tabii ki istisnalar kaideyi bozmaz, elbette ki güzel gelişmeler de var ama dediğim gibi tatmin edici değil. İşte bu konuları konuşmak için bu buluşma önemli umarım iyi sonuçlar çıkar.
Şenay Aydemir – Sinema Yazarı: Muhalif sanatçıların sanat çalışmalarına kamusal desteğin kesilmesi, kayyım uygulamasıyla yerel yönetimlerin de bu mekanizmanın dışına çıkması ciddi sıkıntılara neden oluyor. Sanat üretiminin malum zorlukları bir yana, üretilen ürünlerin sanatseverlerle buluşmasına sağlayacak kamusal alanların (sahne, sinema salonu, galeri vb.) yokluğu bir başka büyük sorun. Bütün bunları bir arada tartışmak, sanat üretiminin ve sanatseverlerle buluşma olanaklarının fırsatlarını ortaya koymak açısında önemli bir buluşma olacak sanıyorum.
Rüknettin Gün – Amed Şehir Tiyatrosu: İlk kayyım Cumali Atilla tarafından, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncuları ve teknik kadronun neredeyse tamamıyla birlikte işimize son verildiğinde tiyatro yapma olanaklarımız da elimizden tamamen alınmış gibiydi. Çok zor bir karar vermekle yüz yüze bırakılmıştık; tiyatroyu bırakmak veya her şeye rağmen tiyatro yapmaya devam etmek. İkisi de içinde farklı zorluklar barındıran seçeneklerdi. Sonuçta devam kararı aldık ve Diyarbakır Şehir Tiyatrosundan, Amed Şehir Tiyatrosuna dönüştük. Bu zor şartlarda sadece oyunlarımıza ve seyircimize yaslanarak tiyatro yapmaya devam ettik. Bu dönüşümün hikayesinde anlatmaya değer çok şey var.
22 Şubat günü saat 15:00’da, Diyarbakır’daki Amed Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleştireceğimiz etkinliğe davetlisiniz.
Kayyım Politikasının Kültür Sanata Etkileri Paneli
Konuşmacılar:
Şenay Aydemir – Sinema Yazarı
Firuze Enfin – Bereze Gösteri Evi
Dicle Anter – Batman Yılmaz Güney Sineması eski müdürü
Rüknettin Gün – Amed Şehir Tiyatrosu
Moderatör: Özkan Küçük Susma Platformu Diyarbakır Temsilcisi
Kayyımlardan sonra kültür-sanata ne oldu? Kayyımların Kürt kentlerinde kültür ve sanat üretimine etkilerini ve bu alandaki faaliyetleri nasıl engellediklerini konuşmak üzere Amed Şehir Tiyatrosu’nda buluşuyoruz.
Etkinlikte kültür ve sanat alanında işler üretenlerin deneyimlerini ve bugünün koşullarını dinliyoruz, birbirimizle dayanışmanın nasıl kurulabileceğini tartışıyoruz. Birlikte akıl yürütmeye, konuşmaya, birbirimize güç vermeye bekleriz.
Adres:
Şanoya Bajer Ya Amede (Amed Sehir Tiyatrosu)
Diyargaleria İş Merkezi 6/10, Elazığ Cd., 21100 Yenişehir/Diyarbakır
İletişim:
Özkan Küçük: +90 533 339 65 75
Etkinlik sayfamız için linke tıklayabilirsiniz.