Cumartesi Anneleri’nin yasaklı sergisi Meclis gündeminde

Datça’da 1 Eylül’de sergilenmesi planlanan Gözaltında Kayıplar – Cumartesi Anneleri isimli sergiye kaymakamlık tarafından yasaklşanması Meclis gündeminde


Cumartesi Anneleri’ne getirilen eylem yasağı ardından Datça’da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Toplumcu Gerçekçi Belgesel Atölyesi’nin hazırladığı 37 fotoğraftan oluşan Gözaltında Kayıplar – Cumartesi Anneleri isimli sergi etkinliğine de izin verilmemesi, CHP Manisa Milletvekili Süleyman Bülbül tarafından Meclis gündemine taşındı.

Bülbül, üç sene önce hazırlanan Gözaltında Kayıplar – Cumartesi Anneleri isimli kitaptaki fotoğrafların yer aldığı serginin daha önce Ankara, İstanbul, Diyarbakır gibi başka kentlerde sergilendiğini hatırlatarak Cumartesi Anneleri’ni ve kayıp yakınlarını hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
Cumartesi Anneleri hakkında Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi’nin hazırladığı fotoğraf sergisinin açılmasına hangi gerekçelerle izin verilmemiştir? Sergide yer alan 37 fotoğraf tek tek incelenmiş midir? İncelenen fotoğraflar arasında serginin açılmamasına gerekçe olarak gösterilen fotoğraflar var mıdır? Varsa bu fotoğraflar hangileridir ve neden sakıncalı bulunmuştur?
Yoksa serginin adının ‘Gözaltında kayıplar-Cumartesi Anneleri’ olması serginin yasaklanmasına yeterli mi görülmüştür?