Bakur yönetmenlerine 4 yıl 6 ay hapis cezası

Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel Batman’da görülen davada üst sınırdan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı


ÖZKAN KÜÇÜK

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Bakur filmi ile ilgili davada filmin yönetmenlerine örgüt propagandası yapmaktan 4 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Filmin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yokluğunda, son savunmaları alınmaksızın ve avukatların mazeret bildirmesine rağmen mahkeme heyeti davayı ertelemek yerine her iki yönetmene hapis cezası vererek davayı sonlandırdı. Mavioğlu ve Demirel’e yurtdışı çıkış yasağı da getirildi.

Mahkeme tutanağında geçen “sanıkların yeniden suç işlemeyecekleri yönünde mahkememizde olumlu kanaat oluşmadığından TCK’nın 62. maddesi gereğince cezalarının takdiri indirim uygulanmamasına…” ibaresi dikkat çekti. Müdafi avukatlarından Erkan Şenses yaptığı sosyal medya paylaşımıyla buna dikkat çekerek; “Mahkeme felç geçiren ve dosyaya %90 engelli raporu sunulan Çayan Demirel’e yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkemede kanaat oluşmaması nedeniyle takdiri indirim uygulamadı!” dedi.

Erkan Şenses ayrıca mahkemenin mazeret dilekçelerine rağmen duruşmayı avukatsız görerek sanıkları üst hadden cezalandırdığını dile getirerek; “Sanatsal ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı açık olan Bakur belgeseli yönetmenlerinin cezalandırılması Türkiye’yi 12 Eylül günlerine geri götürmüştür” dedi.

Verilen cezanın 5 yılın altında olması nedeniyle Yargıtay’a gidilemeyeceği, mevcut yasalarla istinaf mahkemelerine gidileceği dikkate alındığında, olabilecek en hızlı yolla iki yönetmeni cezaevine göndermenin amaçlandığı akla geliyor. Önceki duruşmada karar verilmesi beklenirken davalılardan Ertuğrul Mavioğlu ile ilgili Ankara’da açılan bir soruşturma olması sebebiyle soruşturmanın aynı konuda olup olmadığının anlaşılması için dava bugüne ertelenmiş ve davalıların son savunmaları da alınmamıştı.

Yönetmenlerden Ertuğrul Mavioğlu yaptığı sosyal medya paylaşımında aldıkları cezayı bildirirken daha son savunmalarını vermediklerini de hatırlattı. Mavioğlu ayrıca ceza hakkında şu yorumu yaptı: ‘Film çekene, yazı yazana, hakikatin peşine düşene, sözünü esirgemeyene verilen bu ağır cezalar başkaları ibret alsın diye. Sakın ibret almayın, sakın cümlenizi eksiltmeyin, sakın enseyi karartmayın. Nelerin üstesinden geldik, bu zorbalık da aşılır elbet!’

Verilen bu ceza yapılan bir filmden dolayı verilen ilk hapis cezası olma özelliği de taşıdığı gibi propaganda suçuna verilen en yüksek cezalardan biri olarak da kayıtlara geçti. Benzer şekilde kısa süre önce aynı mahkeme Nû Jîn isimli belgesel filmin afişi nedeniyle yönetmen Veysi Altay ve afişleri asmakla sorumlu tutulan dönemin Batman Yılmaz Güney Sineması Müdürü Dicle Anter’e 2 yılın üzerinde ceza vermişti. Nû Jîn davasında verilen cezanın da propaganda yapmaktan hapis yatma sınırı olan 2 yılın hemen üzerinde olması dikkat çekici bulunmuştu. Zira iki yılın altında olan propaganda suçlarında cezanın infazı beş yıl boyunca aynı suçu işlememek kaydıyla erteleniyor.