Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin merkez binası ve basımının yapıldığı Gün Matbaası’na polis baskını sonrasında kayyım atanmasının ardından aynı matbaada basılan Azadiya Welat, bugün fotokopiyle çoğaltılıp dağıtılmak ve sosyal medyadan paylaşılmak zorunda kaldı. Gazete, neden matbu yayınlanamadığını Twitter hesabından şu sözlerle duyurdu: “Değerli takipçiler ve, Gün Matbaası’na yönelik baskılar nedeniyle Welat gazetesi bugün yayınlanamadı. Bu nedenle gazetenin sayfalarını sosyal medyadan paylaşıyoruz.”
Öte yandan dün Van’da, sabah saatlerinde Maraş Caddesi’nde Welat gazetesinin dağıtımını yapan Mizgin Fendik gözaltına alındı. Polisler tarafından alınan Fendik’in nereye götürüldüğü hakkında bilgi edinilemedi.
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlém Desir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na gözaltındakilerin serbest bırakılması ve el koyma kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN International), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19 ve Index on Censorship’in de aralarında bulunduğu 17 kuruluş, yaptıkları açıklamada Türkiye yetkililerine gözaltına alınan tüm gazete ve matbaa çalışanlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulunularak, “Yetkililer ayrıca gazete ve ofisi yasal sahiplerine iade etmelidir” ifadelerine yer verdi.
Uluslararası Pen İcra Direktörü Carles Toner açıklamasında “Türkiye yetkilileri Kürt kültürü ve diline yönelik sürdürdüğü baskıyı durdurmalıdır. Özgürlükçü Demokrasi’ye herhangi bir hukuki gerekçe veya belgeye dayanmadan el konulmasını güçlü bir şekilde kınıyoruz” derken Index on Censorship Savunuculuk Direktörü Joy Hyvarinen de şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin Özgürlükçü Demokrasi’ye el koyması son derece endişe vericidir. Avrupa hükümetlerini ve diğer hükümetleri Türkiye’de özgür basının yok edilmesini kınamaya çağırıyoruz.”
ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü Kate Morris gazeteye el koyma kararının Türkiye’de ifade özgürlüğü alanını daha da daralttığını belirterek hükümete “Gazeteyi taciz etmeye son verin” diye seslendi. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova ise gazeteye baskını şu sözlerle kınadı: “Özgürlükçü Demokrasi’ye karşı yapılan baskını kınıyor ve gözaltına alınan çalışanların derhal serbest bırakılması için polise çağrıda bulunuyoruz. Türkiye gazeteyi yasal sahiplerine iade etmeli ve bağımsız, muhalif gazetelere el koyma taktiğine de bir son vermelidir.”