Altay ve Anter’in duruşması ertelendi

Nû Jîn belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin gösterildiği tarihte Yılmaz Güney Sineması’nın müdürü olan Dicle Anter hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan dava, 19 Haziran’a ertelendi


Kobanê’de DAİŞ’e karşı verilen mücadelede yer alan üç kadının yaşamını anlatan Nû Jîn belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin, daha sonra KHK’yle ihraç edildiği görevi vesilesiyle Yılmaz Güney Sineması’nda gösterilmesini sağlayan Dicle Anter hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Batman Savcılığı tarafından açılan davanın ilk duruşması dün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Batman Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 14 Ekim 2015 tarihinde Yılmaz Güney Sineması’nda gösterimi yapılan belgeselin afişi de üzerinde YPJ savaşçısının ve YPG bayrağının bulunması nedeniyle “suç unsuru” olarak tanımlanmıştı.

Savunmasında filmin yasaklı olmadığını ve birçok yerde gösterildiğini söyleyen Altay, Batman Belediyesi’nden izin alarak filmi gösterdiklerini, afişlerin de filme ait olduğunu belirtti. Altay ayrıca *HAGB hükümlerinin uygulanmasını kabul etmediğini söyledi.

Dicle Anter ise filmin Batman’da belediye başkanı ve kültür müdürü talimatıyla gösterimine izin verildiğini, bu doğrultuda filmin gösterildiğini ve afişlerin de filmi tanıtmak için asıldığını söyleyerek HAGB hükmünün uygulanmasıyla ilgili beyanda bulunmak için süre talep etti.

Dava, eksik hususların giderilmesi için 19 Haziran’a ertelendi.

*Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ya da kısaca HAGB, sanığın ceza hukuku anlamında bir suç sebebiyle ceza alması durumunda suça ilişkin cezanın özel bir şekilde ve şartlı olarak 5 yıl boyunca ertelenmesi anlamına geliyor. 5 yıllık denetim süresi içinde sanığın kasıtlı bir suç işlememesi halinde kamu davası hiç açılmamış sayılıyor.