AKP’nin koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı yeni önlemler içeren torba kanun teklifinde yer alan Youtube, Twitter ve Whatsapp gibi sosyal ağ kısıtlamaları taslaktan çıkarıldı. Meclis’te şimdilik görüşülmeyen teklif daha geniş bir internet sansürünün geldiği yorum ve değerlendirmelerine sebep olmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı Covid-19 salgınının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler içeren teklif taslağı ilk olarak iş dünyasına sunulmuştu.
Pakette ayrıca “sosyal ağ sağlayıcıları” denilerek, YouTube, Twitter ve Facebook gibi ağlara, Türkiye’de temsilci bulundurma, kişisel verileri Türkiye’de depolamanın da aralarında bulunduğu bir dizi yükümlülük getiren madde konuldu. Bu maddeler kamuoyunda “WhatsApp yazışmalarının denetleneceği” başta olmak üzere birçok iddiaya yol açtı. Konunun uzmanları söz konusu düzenlemeleri “fırsatçılık” olarak değerlendirdi, daha fazla kişinin soruşturulup cezalandırılacağı, daha fazla içerik ve hesap kapatılarak internet sansürünün artacağını savundu.
GARO PAYLAN İNTERNETLE İLGİLİ MADDELERİN ÇIKARILDIĞINI DOĞRULADI
Edinilen bilgiye göre kamuoyunda tartışmalara yol açan bu maddelerle ilgili yeni bir değerlendirme yapıldı. Meclis’te siyasi parti gruplarına verilen bilgiye göre 62 maddelik taslakta yer alan internetle ilgili maddeler Meclis’e sunulacak teklifin içinde yer almayacak.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı. “Whatsapp düzenlemesi yasa teklifinden çıkarıldı. Twitter, Facebook, instagram’ın kapatılması yetkileri de yasa teklifinden çıkarıldı. Yasa teklifiyle, Erdoğan’ın sosyal medyayı kapatma niyetini görmüş olduk. İlk fırsatta yine deneyecektir” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da,”İktidar, infaz yasasıyla boşaltıp yer açmaya çalıştığı cezaevlerini, sosyal medya, Whatsapp kullanıcılarıyla doldurmayı amaçlıyor” yorumunu yapmıştı.
Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise katıldığı televizyon programında teklifi değerlendirerek şunları söylemişti; “Zaten medya üzerinde büyük bir baskı varken, bir de siz sosyal medyayı kısıtlama imkânı veren düzenlemeler getirirseniz, yazık bu ülkeye, yazık bu insanlara!”
AKDENİZ: BENZER BİR TASARININ HORTLAYACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Yaman Akdeniz ise tasarıdaki sansür maddelerinin geri çekilmesine dair sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı: “İnternet tasarısının yarın Meclise gelmeyeceğini anlıyoruz. Bunun tam bir zafer olduğunu söylemek mümkün olmamakla birlikte kamuoyu tepkisi “şimdilik” işe yaramış gözüküyor. Tekrar aynı tasarının veya benzer bir tasarının hortlayacağına hiç şüphem yok.”