Abdülmecid Efendi Köşkü’ndeki sergiye saldırı

Abdülmecid Efendi Köşkü’nde Ömer Koç Koleksiyonu’ndan derlenen Kapı Çalana Açılır sergisine saldıran bir grup “Laiklik bu mu” diyerek eser tahrip etmek istedi


Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü’nde Kapı Çalana Açılır başlığı altında Ömer Koç Koleksiyonu’ndan bir seçkinin sergilendiği sergiye saldırı oldu. Sergiye saldıran grup “Laiklik bu mu?”, “Bu memleket sizin yüzünüzden bu hale geldi”, “Burada bunlar sergilenemez” diyerek Ron Mueck’e ait Hırka Altındaki Adam adlı heykeli tahrip etmek istedi. Saldırıyı önlemeye çalışan güvenlik görevlisini itekleyerek yere düşüren saldırganlar diğer güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle uzaklaştırıldı.
Grup, eserlere karşı saldırıyı sürdürmek isterken, sergi ziyaretçileri tarafından alkışlarla protesto edildi. Saldırganlar yaklaşık 15 dakika süren arbedenin ardından binadan çıkarıldılar.

Saldırganlardan birinin Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Bolu eski il başkanı Mahmut Alan olduğu ortaya çıktı. Alan’ın saldırı sonrası gözaltına alındığı, Anadolu adliyesine götürüldüğü, ardından da serbest bırakıldığı öğrenildi.

Vehbi Koç Vakfı Kültür-Sanat Danışmanı Melih Fereli ile Ömer M. Koç Koleksiyonu Yöneticisi Károly Aliotti’nin küratörlüğünde hazırlanan ve 12 Kasım’a kadar sürecek olan sergi sosyal medyada da hedef gösterilmiş, aralarında Osmanlı ailesinin mensuplarının da olduğu bazı paylaşımlarda serginin durdurulması çağrısı yapılmıştı.

Sergi ayrıca saldırı öncesinde, Takvim gazetesinin “Çıplak insan ve hayvan figürleri ile resimleri sergileniyor” ve saldırı sonrasında Yeni Söz gazetesinin “II. Abdülhamid Han’ın satın alıp amcazadesi son halife Abdülmecid Efendi’ye hediye ettiği tarihi köşkte sergilenen rezalet, infiale sebep oldu” içerikli haberleriyle de hedef gösterildi.


Köşkün tarihi

Geç Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden olan Abdülmecid Efendi Köşkü, 19. yüzyıl sonralarında Mısır, Hıdıvi İsmail Paşa tarafından av köşkü olarak yaptırıldı. Mimarı kesin olarak bilinmeyen, ancak Vallaury’ye atfedilen köşk, Sultan 2. Abdülhamid tarafından satın alındı ve yeğeni Abdülmecid Efendi’ye devredildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son halifesi olan ve sanata düşkünlüğüyle bilinen, resimleri Türk resim tarihine geçen Abdülmecid Efendi, köşkü yazlık olarak ve sanat çalışmaları, sanat toplantıları için kullandı. Nü niteliğindeki eserleriyle de bilinen Abdülmecid Efendi halifeliğin kaldırılmasının (1924) ardından yurtdışına çıkarıldı, öldükten sonra cenazesi Medine’ye nakledildi.

1924 yılında İstanbul Defterdarlığı’na geçen köşk, 1980’li yıllarda Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kâzım Taşkent tarafından satın alındı, ardından Yapı Kredi Bankası’nı da bünyesine katan Koç Topluluğu’na devredildi. Köşkü restore eden Koç Topluluğu, Hanedandan Bir Ressam başlıklı sergiyle Abdülmecid Efendi’nin eserleri eşliğinde köşkü tekrar ziyarete açmıştı.