Susma Platformu’nun yeni projesi başladı!

Susma Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform olarak,  Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında aldığımız hibe ile “Sansüre ve Otosansüre Karşı Daha Güçlü Sesler” adlı projemize Aralık ayı itibariyle başlamanın sevinci içerisindeyiz


Susma – Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform olarak,  Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında aldığımız hibe ile “Sansüre ve Otosansüre Karşı Daha Güçlü Sesler” adlı projemize Aralık ayı itibariyle başlamanın sevinci içerisindeyiz.

Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği altında 2016’dan beri faaliyet yürüten Susma Platformu olarak, bir buçuk sene sürecek olan yeni projemiz ile Türkiye’de kültür, sanat ve medya alanlarında karşılaşılan engel, yasak ve cezai kovuşturma gibi ifade özgürlüğü ihlallerine dair çalışmaya, alternatif alanlar açmaya ve kurmuş olduğumuz katılımcı ağını genişleterek sansüre karşı daha güçlü bir ses çıkarmaya vesile olmaya devam etmek istiyoruz.

Önümüzdeki bir buçuk sene boyunca “Sansüre ve Otosansüre Karşı Daha Güçlü Sesler” adlı projemiz kapsamında yapacağımız çalışmaların bazıları şunlar olacak:

 

Platformun katılımcı ağını güçlendirmek

İfade özgürlüğü konusunda birbirleri ile dayanışmak ve işbirliği yapmak isteyen sanatçı oluşumlarını, akademisyen, medya çalışanı, avukat, baro, yerel ve uluslararası kuruluşlar ve benzeri oluşumları kapsayan katılımcı ağımızı genişletecek ve bu ağı daha işlevli hale getireceğiz.

İzleme & raporlama

Susma olarak kültür, sanat ve medya alanlarında karşılaşılan sansür, yasaklar, cezai kovuşturmalar gibi ifade özgürlüğü ihlallerini, ihlallere karşı verilen mücadeleleri ve gelişmeleri günlük olarak sitemizde arşivlemeye ve bu arşivi sosyal medya hesaplarımızda paylaşarak kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz. Bu arşivi haftalık bültenlerimiz ve yıllık raporlarımız yoluyla da paylaşmaya devam edeceğiz.

Dava takibi & hukuki argümanlar geliştirme

Kültür ve sanat alanlarıyla ilgili davaları izleyecek, davalar hakkında güncel bilgileri paylaşacak, sitemizde bu davalar ile ilgili hukuki görüş ve makaleler yayınlayarak kültür ve sanat alanlarındaki ifade özgürlüğü davalarında kullanılabilecek hukuki argümanlar oluşturmaya devam edeceğiz.

Makale, araştırma & söyleşiler yayınlama

Yukarıda bahsettiğimiz çalışma alanlarımızla ilgili video-röportaj, söyleşi, araştırma ve makale gibi özgün içerikler yayınlayacağız.

Atölye & paneller düzenleme

Çeşitli kentlerde, konuları Platform katılımcılarının istekleri doğrultusunda şekillenecek panel ve atölyeler düzenleyeceğiz. İstanbul’daysa belli konulara dair Yuvarlak Masa Söyleşileri ve toplantılar organize edeceğiz. Etkinliklerimizden bir başkası da İstanbul’da düzenlenecek ve iki gün boyunca sürecek olan, uluslararası katılımcıların da davet edileceği toplantı, panel ve atölye dizisi olacak.

Alternatif alanlar yaratma

Çeşitli sebepler ile yasaklanan, engellenen ya da gerçekleştirilmesi için gereken imkânlara erişimi kısıtlanan kültürel ve sanatsal çalışmalara destek olacağız. 

Savunuculuk

Susma Platformu olarak yaptığımız çalışmaları ve önerilerimizi Türkiye ve Türkiye dışındaki aktörler ile paylaşarak ifade özgürlüğü ile ilgili savunuculuk faaliyetleri yürüteceğiz.  Özellikle de, Birleşmiş Milletler 35. Evensel Periyodik İnceleme Döngüsüne sunmuş olduğumuz sanatsal ve kültürel ifade özgürlüğü raporunun ve bu sürecin takipçisi olacağız.

Medya Kampanyaları

Twitter, Facebook ve Youtube hesaplarımız üzerinden önemli günler, gelişmeler ve davalar üzerinden kampanyalar örgütleyeceğiz.

Çalışmalarımızı takip edebilmek için haftalık bültenimize abone olmayı unutmayın.

 

*Bu proje dışında 14 farklı projeye daha hibe desteği sağlamış olan Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı, Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin güçlendirilmesini, hak ve özgürlüklerin korunmasını, karşılıklı anlayış, diyalog ve güven inşası yoluyla farklı etnik, sosyal ve politik grupların bir arada yaşamının teşvik edilmesini hedefliyor.