Açık Radyo artık resmen kapalı

Açık Radyo dün saat 13.00 itibarıyla karasal yayınını durdurdu. Radyo önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ömer Madra, kamuoyunu özgür yayıncılık ve özgür habercilik için net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet etti.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın lisansı iptal edilen ve geçtiğimiz mayıs ayından bu yana süren yasal sürecin sonunda Açık Radyo, dün saat 13.00 itibarıyla karasal yayına veda etti. Radyonun FM yayına bağlı sürdürülen eş zamanlı internet yayını da sona erdi. 

Dün yayının sona ermesinin ardından saat 17.30’da radyo binası önünde bir basın toplantısı düzenlendi. 1995’ten bu yana yayın yapan radyonun genel yayın yönetmeni Ömer Madra, karara karşı yürütmenin durdurulması istemli dava açtıklarını, hukuki süreçlerin hâlen devam ettiğini söyleyerek Açık Radyo için birlik çağrısında bulundu: “Toplumumuz, giderek sayıları artan şiddet sarmallarıyla dört bir yandan kuşatılmışken birbirimizi dinlemek, ortak bir gelecek hayal edip onu hep birlikte kurmaktan başka çaremiz yok. Dinleyicilerimizi, destekçilerimizi ve kamuoyunu Açık Radyo için, özgür yayıncılık ve özgür habercilik için bir kez daha ama bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz. Bulunduğunuz her yerde radyonuzun sesi olun ve her yerde yüksek sesle söyleyin lütfen: Açık Radyo, açık kalmalı.”

Ne olmuştu?

RTÜK, 22 Mayıs 2024’te aldığı kararla Açık Radyo’da 24 Nisan günü Açık Gazete programında geçen “Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz” ifadeleri nedeniyle “6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan; ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ hükmünün ihlal edildiği” gerekçesiyle radyoya üst sınırdan 189.282 TL idari para cezası ve 5 program durdurma cezası vermişti. Para cezasını ödeyen Açık Radyo’nun, yine RTÜK tarafından 5 gün program durdurma cezasına uymayarak yayınlarını sürdürdüğü gerekçesiyle yayın lisansı iptal edildi.  Açık Radyo tebligat sürecinde yaşanan teknik aksaklık sebebiyle durdurma kararının belirlendiği tarihlerden haberdar olmadıklarını açıklayarak karara itiraz etti.  İtirazın sonucunda Ankara 21. İdare Mahkemesi 8 Temmuz’da RTÜK’ün lisans iptal etme kararına ilişkin yürütmenin durdurulmasına kararı verdi. RTÜK bu karara da itiraz etti ancak itiraza ret kararı verildi. Son olarak  yine Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 27 Eylül’de alınan yeni kararla bu kez “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” karar verildiği Açık Radyo’ya 11 Ekim’de tebliğ edildi.  Bu kararla Açık Radyo karasal yayını 16 Ekim’de saat 13.00’te son buldu.