Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili yaptığı açıklamada, sansürün resmi olarak kaldırılışının üzerinden 112 yıl geçmesine rağmen 24 Temmuz’u, bayram olarak kutlayamadıklarını belirtti.
Medya üzerindeki baskılara değinilen açıklamada, “Cezaevlerinde bulunan 76 meslektaşımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılması, meslektaşlarımızın her gün adliyelerde yargılanması, medya sektöründeki sendika düşmanlığı 24 Temmuz’u bizler için bir mücadele günü hâline getirmiştir” denildi.
SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİNE VURGU
RTÜK’ün özerkliğini yitirdiğini ve Basın İlân Kurumu aracılığı ile gazete ve televizyonlara otosansür dayatıldığı dile getirilen açıklamada, sosyal medya düzenlemesine ilişkin olarak da, “Ülkemizde medyanın yüzde 85’ini kontrolü altına alan iktidar bu düzenleme ile alternatif alanlarda habercilik faaliyeti sürdürmeye çalışan gazetecilere de sansür uygulamaya çalışmaktadır” vurgusu yapıldı.
Gazetecilerin özlük haklarını düzenleyen Basın İş Kanunu’nda günün koşullarına göre düzenlemelerin yapılmasının bir ihtiyaç olduğu söylenen açıklamada, İletişim Başkanlığı’na çağrıda bulunularak, düzenlemeler yapılırken medya çalışanlarının köklü ve kitlesel örgütlerinin yok sayılmasının sorunları büyüteceği belirtildi.
TGS açıklamasının devamında sendikal örgütlülüğün önemine dikkat çekerek, “Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıkacak, medya üzerindeki baskılar son bulunca kazanan tüm Türkiye olacaktır” ifadelerine yer verdi.
1946 YILINDAN BERİ KUTLANIYOR
Osmanlı döneminde çıkmaya başlayan gazetelere uygulanan denetim kapsamında, gazetelerin her sayısı kontrolden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu sansür uygulaması kaldırıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulduğu 1946 yılından beri, Falih Rıfkı Atay’ın önerisiyle, basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kabul edilen 24 Temmuz günü Basın Bayramı olarak kutlanıyor.