Müzisyen Apolas Lermi’ye Uzungöl tehdidi

Karadenizli müzisyen Apolas Lermi, Uzungöl’deki doğa talanına karşı yaptığı şarkı nedeniyle bölgedeki işletme sahipleri tarafından tehdit edildi. Karadenizli sanatçılar ve çevre dernekleri müzisyene destek verdi


Trabzon Uzungöl’deki doğa talanına karşı yaptığı Uzungöl Şerah adlı şarkısını geçtiğimiz günlerde müzik platformlarında paylaşan Karadenizli müzisyen Apolas Lermi, paylaşımın ardından sosyal medya üzerinden Uzungöl’de işletme sahibi olan birçok kişi tarafından tehdit, küfür, hakaret içerikli mesajlar aldığını açıkladı.

Karadenizli sanatçılar, sanat kurumları ve dernekler Lermi’ye “Uzungöl mü Şerah mı?” başlıklı bir açıklamayla destek verdi. Ayşenur Kolivar, Altan Civelek, Adnan Genç, Aydoğan Topal, Bayar Şahin, Burcu Yeşilbaş, Birkan Yüksel, Cemil Aksu, Emin Şir, Cevahir Efe Akçelik, Erkut Küçükşahin , Engin Orta, Erdal Bayrakoğlu, Evrim Kepenek, Gökhan Birben, Hikmet Akçiçek, İbrahim Karaca, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kenan Yaşar, Korhan Yıldız, Mahir Özkan, Mehmet Gümüş, Mecit Çeliktaş, MELUSES, Mustafa Gökay Ferah, M.Ali Barış Beşli, Özcan Alper, Onurcan Çelik, Onur Şentürk, Osman Bekaroğlu, Sami Özçelik, Sezai Sarıoğlu, Şenol Morgül, Sinan Akçal, Tanju Topal, Yasemin Göksu, Yaşar Kurt, Yusuf Aydın, Ankara Hopa Kültür Dayanışma Derneği, Artvin STK ve Platformları, Arhavi Doğa Koruma Platformu, Fırtına İnisiyatifi, HADİ̇G – Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği, İSARF – İstanbul Artvin Dernekleri Federasyonu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Şavşat Dernekleri Federasyonu, Yeşil Artvin Derneği’nin imzasının bulunduğu açıklamada şöyle denildi:

“Derelerimiz, vadilerimiz, yaylalarımız ülkemizin birçok yerinde talan ve yağma ile karşı karşıyadır. Uzungöl, genel olarak da Karadeniz, bu yağma ve talanın en fütursuzca yaşandığı bölgelerimizin başında gelmektedir. Bu coğrafya kültürünü, yaşam şeklini doğasından almaktadır. Doğanın talanı kültürlerin de yok olması demektir.
Karadeniz müziği de doğasından beslenir. Derelerin hırçınlığı, yaylaların huzuru müziğe yansır, çiçeklerin saflığı, bulutların güzelliği sevdalı sözler yaratır. Doğa bütün bu güzellikleri ile müzisyeni besler. Yağmalanmış yaylaların, önüne set çekilmiş derelerin sevdalı türküleri olmaz. Doğanın bize ihtiyacı yoktur, ama biz doğaya muhtacız. Karadeniz’in doğasına yönelik artan yağma ve talana karşı çıkmak, insan olmanın, sanatçı olmanın, vicdanlı, onurlu birer yurttaş olmanın gereğidir.
Bunun bilincinde olan biz Karadenizli kültür sanat ve çevre insanları olarak, Apolas Lermi’nin doğanın talanına dair kaygılarını paylaşıyor, tehdit ve hakaretlere karşı yanında olduğumuzu bildiriyoruz.”