‘Nû Jîn’ belgeseli davasında karar

Nû Jîn belgeseli ile ilgili yeniden görülen davada yönetmen Altay’a 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi, Dicle Anter’e verilen 10 ay 5 gün hapis cezası ise 6 bin TL’lik para cezasına çevrildi.


Nû Jîn belgeselinin gösterimi nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen yönetmen Veysi Altay ve belgeselin gösterimini yapan Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sineması Müdürü Dicle Anter’in davası, İstinaf Mahkemesi’nin önceki kararı bozmasının ardından yeniden görüldü.

Belgeselinin afişinin suç unsuru sayıldığı davada yönetmen Altay’a 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi ve cezası ertelendi. Dicle Anter’e verilen 10 ay 5 gün hapis cezası ise 6 bin TL’lik para cezasına çevrildi. Anter ve Altay’ın yurtdışına çıkış yasakları kaldırıldı.

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada avukat Mehmet Bahatır da hazır bulundu.

Veysi Altay savunmasında, film afişinin suç olamayacağını belirterek “Yönetmen olarak var olan bir gerçeğin belgeselini çektik. Orada yaşananları çektik. Afişin propaganda olamayacağını söylüyoruz. Birçok yerde bu belgeseli çektik, suç sayılmadı ama burada suç sayıldı. O gün ilk tutanak tutan polis, suç unsuru bulamadığını belirtmesine rağmen bu sefer başka bir polis gönderilerek suç üretilmeye çalışıldı ve bu dava açıldı” dedi.

Musa Anter ise belediye çalışanı olarak o gün verilen talimatı yerine getirdiğini, herhangi bir şekilde suç teşkil etmeyen belgeselin talimat ile suç unsuru haline getirilmeye çalışıldığını, ayrıca birçok yerde yayımlanan belgeselin Batman’da illegalize edilmeye çalışıldığını ifade etti.