ÖZKAN KÜÇÜK
İçişleri Bakanlığı’na bağlı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı tarafından Diyarbakır’da düzenlenen “Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı”na Diyarbakır’da bulunan yerel medya temsilcileri davet edilmedi.
25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen toplantıya davet edilmeyen ve çalıştayın yapılacağını tesadüfen Diyarbakır’daki gazetecilerin haberleşmek için kullandığı ortak Whatsapp grubuna gönderilen metinle öğrenen yerel medya temsilcileri ve gazeteciler bu duruma tepki gösterdi.
Diyarbakır Yenigün gazetesinin haberine göre, çalıştaya sadece Diyarbakır’daki birkaç ulusal medya temsilcisi ile Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt illerinden yerel medya temsilcileri çağrıldı. Edinilen bilgiye göre, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bölümü öğretim üyesi Zeki Taştan ve Anadolu Ajansı (AA) editörlerinin yanı sıra Diyarbakır Valiliği basın çalışanları da çalıştaya katılanlar arasında.
Susma Platformu’na konuşan Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, böyle bir durumun kabul edilir bir şey olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: ”İçişleri Bakanlığı Diyarbakır’da yerel medya başlıklı bir çalıştay düzenleyecek, bölgeden diğer illerden gazeteciler davet edilecek ve ev sahibi şehirden gazetecilere haber dahi verilmeyecek. Bu, çalıştayın da, düzenleyenlerin de gazetecilere olan bakış açısını yansıtmaktadır. AA’nın gazetecilik sicili ve pratiği ortadayken başka türlü davranmalarını beklemek de elbette yanıltıcı olur.”
Diyarbakır merkezli çıkan aylık Abori Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Veysi Polat ise bu durumu Diyarbakır’daki basını yok saymakla eşdeğer olarak değerlendirdi. Çalıştayı tesadüfen öğrendiklerini belirten Polat; ”Çalıştayın içeriği yerel basın olmasına rağmen organizasyona ev sahipliği yapan bir kentin gazetecilerini davet etmemek skandaldır ve bir o kadar da düşündürücüdür. Adeta bir MGK toplantısı gizemiyle yapılan toplantıda Diyarbakır basınının bilmemesi gereken hangi konular konuşuldu ve hangi kararlar alınacak? Böylesi bir skandalın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ndan bir gün sonrasına denk gelmesi de büyük bir ironi. Sansürün bir örneğini daha bu çalıştayla tarihe not etmiştik olduk” dedi.
Öte yandan, Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur’un dernek adına değil, çalıştığı Diyarbakır Söz gazetesi adına davet edildiği ancak yerel gazetecilerin çağrılmaması nedeniyle davete katılmadığı öğrenildi.
Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği de bir basın duyurusu yayınladı. “İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejik Daire Başkanlığı’nın 25-26 Temmuz tarihlerinde Diyarbakır’da Anadolu Ajansı ve İl Valiliğin de katkılarıyla organize edilen, ‘Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı’na kentte yayımlanan yerel gazete, televizyon ve internet siteleri temsilcilerinin büyük çoğunluğunun çağırılmamasını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız” sözleriyle başlayan duyuruda, Diyarbakır’daki yerel gazetelerin ve temsilcilerinin “yok” sayılması, göz ardı edilmesine yönelik ortaya konulan tavrın da reddedildiği belirtildi. Duyuruda şu ifadelere yer verildi: “Bünyesinde yerel gazetelerin yüzde 80’ini barındıran bir örgütlü kuruluş olarak, kendi kentinde, kendi adına organize edilen bir çalıştaya davet edilmemek, iştirak etmede birileri tarafından, engel oluşturulmasına anlam veremediğimiz gibi; tavrın mahiyetini de öğrenmek istiyoruz.
Ki böylesi çalıştayların özellikle yerel medyanın gelişmesine katkı sunacağı, ileriye dönük projelere de öncülük edeceğine inandığımız gibi, doğru ve ilkeli diyalogları da sağlayacağına inanıyoruz. Umarız ki, ‘biz’siz gerçekleştirilen çalıştay, doğruları içeren bir sonuca teşkil eder.”