TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu 8 Kasım 2019 tarihinde Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde gerçekleştirdiği ziyaretin ardından hazırladığı raporu görüşmek üzere toplandı.
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, kapasitenin yetersizliğinin, mahkumların TRT 2 dahi televizyon yayınlarını izleyemediğinin, tutuklu ve hükümlülerin birçok hakkının engellendiğinin ifade edildiği rapora dair komisyonda Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi konuştu.
TRT 2 TEKNİK BİR SORUN
TRT 2 ile ilgili teknik bir sorunun olduğunu savunan Çiftçi, “Anladığım kadarıyla karasal yayın yapıyormuş ‘Sisteme dâhil edilme sıkıntısı var’ dedi arkadaşlar. Yoksa yani devletin kanalı hani…” dedi.
Çiftçi, diğer yayınların izlenmesiyle ilgili de şöyle konuştu: “Malum, cezaevlerinde izlenebilecek yayın kanalı sınırlı yani 26 civarında yayın kanalımız var. Bunun birisini eğitim için kullanıyoruz, diğerleri de talepler ve anketler dikkate alınarak belirleniyor. Bu anlamda 26 tane yayınımız var. Yayınların tamamını alma şansımız yok” dedi.
ELİF ŞAFAK’A DA YASAK
Hazırlanan raporda tutuklu ve hükümlülerin kitaplarına el koyulduğu ve bazı kitapların ellerinden alındığı ifade edilmişti. Komisyonda konuşan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay Diyarbakır Cezaevi ziyaretlerinde tutuklu ve mahpusların paylaştığı bilgileri de aktardı. Diyarbakır Cezaevindeki kadınların, “Adalet Bakanlığının listesinde olmasına rağmen Elif Şafak’ın ‘Mahrem’ kitabı önce verildi, bir hafta sonra geri gelinip bizden alındı” ifadelerini aktaran Günay şunları kaydetti:
“Biz özellikle sorduk. Şunu ifade ettiler. ‘İçerisinde Kürt ifadesinin geçtiği kitapları alamıyoruz’ dediler. Hatta özel sorulardan bir de şey vardı, ‘Yılmaz Odabaşı’nın kitabını alıyor musunuz?’ diye sorduk, ‘Yok’ dediler. Gültan Kışanak’ın cezaevinden yazdığı “Siyasetin Mor Rengi” kitabı mesela verilmemişti. Bu ilginç yani bir cezaevinde yazılan kitabın başka bir cezaevinde verilmiyor olması başka bir dikkat çekici.”
ÇOCUKLARA BOYA KALEMİ VERİLMİYOR
Komisyon toplantısı sırasında HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları aktarırken çocuklara boyama kitabı ve boyama kalemi verilmediğini de vurguladı.