Ressam Ayfer Demircioğlu‘nun Avni Yamaner’le gerçekleştirdiği Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi‘nde açılan ortak sergi, açılıştan bir gün sonra gelen bir kişinin şikayeti üzerine müstehcenlik gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma gerekçesi olarak salon tahsis koşullarındaki, işlerin “milli değer yargılarını küçültücü, değersiz kılıcı ya da alay edici, kışkırtıcı ve sömürücü nitelikte olmamalı” ifadelerinin yer aldığı 11’inci madde gerekçe gösterildi.
Ayfer Demircioğlu’nun kişisel Facebook hesabında yaptığı açıklamaya göre 15 Nisan’da gerçekleşen açılışının ertesi günü sanatçının orada bulunduğu sırada gelen bir erkek ziyaretçi resimlerin önünde söylenmeye başladı. Demircioğlu’nun belirttiğine göre, aynı ziyaretçi Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yaklaşık iki ay önce kaldırılan iki heykeli “kendisinin uğraşıp kaldırttığını” ve “bu gibi resimler”in de burada olamayacağını, resimlerin “çıplak” olduğunu ve resimleri ilgili birimlere şikayet edip buradan kaldırtacağını söyledi.
Demircioğlu’nun belirttiğine göre devamındaki süreç şöyle gerçekleşti: “Bir gün sonra, 17 Nisan Çarşamba günü, saat 13.00 sularında Tayyare Kültür Merkezi Müdüresi hanımefendi tarafından arandım ve ofisine davet edildim. ‘Yukarıdan gelen emirler’ doğrultusunda sergimdeki ‘nü resimler’in müstehcen bulunduğunu ve ‘ilgili resimleri toplamam gerektiği’ tarafıma iletildi. Sanata sansürü asla kabul etmeyeceğimi, hiçbir resmimi sergiden kaldırmayacağımı kendilerine belirttim. ‘Ne derseniz deyin bu sergi toplanacak’ cevabıyla karşılaştım. Bunun üzerine serginin perdelerini kapattılar. İlgili kültür merkezinde çalışan emekçi arkadaşları zor bir durumda bırakmamak adına bütün resimlerimi toplayıp kendi sergimden ayrıldım. Kendilerinden yazılı bir bilgilendirme istediğimde, salon tahsis koşullarından 11. Madde’ye uyulmadığı için sergimin toplatılması kararı tarafıma iletildi.”
Koşullarda yer alan 11’inci maddede şu ifadeler yer alıyor: “Galerilerimizde sergilenecek yapıtlar; milli değer yargılarını küçültücü, değersiz kılıcı ya da alay edici, kışkırtıcı ve sömürücü nitelikte olmamalı; belirgin politik amaçlara yönelik bulunmamalı; Atatürk, manevi değer ve inançlar gibi Milletçe duyarlı olduğumuz konularda yanlış anlaşılmaya yol açacak ve gelenek ve göreneklerimize ters düşmeyecek şekilde olmalıdır.”
Demircioğlu son olarak her zaman bu gibi yasaklamalara karşı duracağını, sanatta sansürün yerinin olmayacağını bir kez daha belirtmek istediğini belirtti.