Yargıtay’dan ‘Nişanyan davası’nda düşünce özgürlüğüne ‘ihtimal’ kararı

Yargıtay, Sevan Nişanyan’a verilen 13 buçuk aylık hapis cezasını “kamu barışının bozulma ihtimali suçun işlenmesi için yeterlidir” diyerek onadı


Yargıtay, yazar Sevan Nişanyan’ın Muhammed peygambere yönelik aşağılama içeren ifadeleri nedeniyle yerel mahkemenin verdiği 13 buçuk ay hapis cezasını onadı. Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi’nin onama kararında kanunun bu suçtan ceza verilmesi için aradığı ‘kamu barışını bozmaya elverişli olma’ kriteri için “Kamu barışının bozulma ihtimali suçun işlenmesi için yeterlidir, kamu barışını bozmak için açık ve yetkin bir tehlike olması gerekmez” dendi.

Buna karşın, onama kararına muhalif kalan bir Yargıtay üyesi ise yazdığı karşı oyda ‘ihtimal’ kriterine itiraz ederek “Bir konunun medyada tartışılmasını kamu barışını bozmaya elverişli kabul etmek, toplumun bilgi sahibi olmasını ve ilerlemesini sağlayan her tartışmayı suç haline getirmek demektir” ifadelerini kullandı.

Sevan Nişanyan, 29 Eylül 2012’de blogunda yazdığı ‘Nefret suçlarıyla mücadele etmeli’ başlıklı yazısında “Bundan yüzlerce yıl önce Allah’la kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir Arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir. ‘İfade özgürlüğü’ denilen şeyin, adeta anaokulu seviyesindeki bir test örneğidir” ifadelerine yer verdi. Nişanyan, bu sözler nedeniyle hakkında açılan davada 13 buçuk ay hapis cezasına mahkum edildi.