Twitter’a hükümetlerden gelen ‘gazetecilerin ve haber kaynaklarının paylaşımlarının kaldırılması talebinde’ Türkiye dünyada ikinci

Twitter’ın yılda iki kez yayımladığı şeffaflık raporuna göre Türkiye, hükümetler tarafından gazetecilerin ve haber kaynaklarının paylaşımlarının kaldırılması talebinde Hindistan’ın ardından dünyada ikinci sırada yer aldı


© Matt Rourke / Copyright 2017 The Associated Press

Sosyal medya platformu Twitter’ın yılda iki kez yayımladığı şeffaflık raporunda Temmuz-Aralık 2020 dönemi verilerine göre Türkiye; hükümetler tarafından gazeteci ve haber kaynaklarının paylaşımlarının kaldırılması talebinde Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi bu taleplerde Rusya ve Pakistan takip etti. Twitter’a gelen tüm yasal içerik kaldırma taleplerinde ise Türkiye; Japonya, Hindistan ve Rusya’dan sonra dördüncü ülke oldu. Türkiye’den gelen talepler, tüm dünyadan gelen toplam yasal taleplerin yüzde 10’unu oluşturuyor.

Euronews’un haberine göre Temmuz-Aralık 2020 döneminde; hükümetten gazeteci ve haber kaynaklarına ait hesap ve içeriklerin kaldırılmasının yanı sıra toplamda 5.336 bilgi talebinde bulunuldu. Bunlardan 200’ü acil, 3.657’si rutin, 1.479’u ise birleşik talep olarak gerçekleşti. Böylelikle Türkiye, dünya genelinde gerçekleştirilen bilgi talebinin yüzde 5’ini oluşturdu.

Yine şeffaflık raporuna göre Türkiye, Temmuz-Aralık 2020 döneminde toplamda 49.525 yasal talepte bulunuldu. Bunların 7.070’i mahkeme kararı iken, 42.455’i diğer yasal talepler olarak gerçekleşti.