Sosyal medyada hedef gösterilen Gülşen’e tutuklama, sonrasında ev hapsi kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, müzisyen Gülşen’e konserinde çekilen bir videodaki ifadeleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla önce soruşturma başlattı. 25 Ağustos’ta gözaltı kararının ardından nöbetçi mahkeme müzisyenin aynı gün tutuklanmasına karar verdi. İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi 29 Ağustos’ta, müzisyenin dosya davaya dönüşene kadar ev hapsinde kalmasına karar verdi. 12 Eylül itibarıyla müzisyenin ev hapsi, yurt dışına çıkış yasağı ve her hafta en yakın karakola imza vermesi şartıyla kaldırıldı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, müzisyen Gülşen’e İstanbul Ataşehir’de 30 Nisan 2022’de verdiği bir konserde çekilen bir videodaki “İmam Hatip’te okumuş daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor” ifadeleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesi kapsamında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan resen soruşturma başlattı. Soruşturmayı Sabah gazetesi duyurdu.

Kime söylendiği belli olmayan söz konusu ifadeyi içeren video 24 Ağustos’ta sosyal medyada yayıldı ve sonrasında Twitter’da #GülşenTutuklansın etiketi açıldı. Etiket 25 Ağustos itibarıyla hâlâ TT (trending topic – trend konu) listesinde üst sırada yer alıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda; “En zor zamanlarında bile milletimizin sahip çıkıp bağrına bastığı, hayra çağırmak, iyiliği yaymak ve kötülüğü ortadan kaldırmak için kurulan ve 70 yıldır bu gayeye önder olan imam hatip okullarına ve mensuplarına hakaret edilmesi kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Müzisyen Gülşen’e hakkındaki soruşturma kapsamında 25 Ağustos’ta gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Gülşen İstanbul Emniyet Müdürlüğü güvenlik şubedeki ifadesinden sonra adliyeye götürüldü. Savcılık Gülşen’in tutuklanmasını talep etti. Talebi kabul eden nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, müzisyenin tutuklanmasına karar verdi.

Gülşen’in avukatları, hakkındaki tutuklama kararına 27 Ağustos’ta itiraz etmişti. İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi 29 Ağustos’ta, müzisyenin dosya davaya dönüşene kadar ev hapsinde kalmasına hükmetti.

2 Eylül günü tamamlanan iddianamede Gülşen için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede 702 kişi ve kurum müşteki sıfatıyla yer alıyor. Gülşen hakkında şikayette bulunanlar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘yazar’ Emine Şenlikoğlu Özkan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM ve Gaziantep Önder İmam Hatipliler Derneği de var. Müzisyen Gülşen’in duruşma günü 21 Ekim olarak belirlendi, müzisyenin duruşmaya kadar ev hapsinin devam etmesine karar verildi.

Müzisyen Gülşen’in avukatı Emek Emre, iddianamenin İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesinin ardından ev hapsinin kaldırılması için talepte bulunmuştu. Talebi değerlendiren üst mahkeme pozisyonundaki İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Ağustos’tan bu yana ev hapsindeki müzisyenin 12 Eylül 2022 itibarıyla, yurt dışına çıkış yasağı ve her hafta en yakın karakola imza vermesi şartıyla ev hapsini kaldırdı.