RSF, yasaklı web sitelerine erişim sağlıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, erişilebilir hale getirdiği yasaklı web sitelerine yenilerini ekledi. Türkiye’den sendika.org’un da bulunduğu erişim engeli aşılan 24 site arasında artık Almanya’dan yayın yapan Özgürüz de yer alıyor


Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, geçtiğimiz senelerde Dünya Siber Sansürle Mücadele Günü olan 12 Mart’ı vurgulamak için başlattığı bir operasyon çerçevesinde özgür erişim sağladığı web sitelerine yenilerini eklediğini duyurdu.

RSF’nin erişim engelini “kaldırdığı” siteler listesine eklenen beş yeni web sitesi şöyle: Can Dündar’ın kurduğu Almanya’dan yayın yapan ve Türkiye’de yasaklı olan Özgürüz, Türkmenistan’da erişim yasağı bulunan Azathabar, Azerbaycan’da yasaklı olan Meydan, Katar’da erişim yasağı bulunan Doha News ve Suudi Arabistanlı kullanıcıların erişemediği Alqst.

#Collateralfreedom adını verdiği operasyon çerçevesinde çeşitli ülkelerde engellenmiş web sitelerini o ülkelerin kullanıcılarına açık hâle getiren RSF bu yöntemle daha önce de erişim engeli aşılan toplam 24 site arasına Türkiye’den Sendika.org’u dahil etmişti.

Peki, RSF öncülüğünde başlayan bu girişimle sansür nasıl alt ediliyor?

Sansürü aşmak için “mirroring” (kopyalamak) adı verilen yöntemle erişimi engellenen web sitelerinin mirror (ayna) adı verilen birer kopyası dünyanın önde gelen internet şirketlerinin sunucularında oluşturuluyor. Bu “kopya sitelere” erişimi kesmek, söz konusu şirketlerin hizmetlerine de erişimi kesmek anlamına geleceğinden, otoriter rejimler için istenmeyen bir sonuç doğuyor. “Collateral freedom” (çok taraflı özgürlük) operasyonu, ismini çoğu zaman istenmeden oluşan (örneğin müttefiklere açılan ateş gibi) saldırılardan doğan hasarı tarif etmekte kullanılan “collateral damage” kavramından alıyor.

RSF, konuyla ilgili olarak yayınladığı basın açıklamasında yasaklı sitelere erişimi sağlamak için kullanıcılardan destek de istedi: “Ayna siteleri erişilebilir kılmak için RSF’nin bant genişliği satın alması gerekmektedir. Bu siteler ne kadar çok ziyaret edilirse, elde olan bant genişliği de aynı hızla tüketilmektedir. Internet kullanıcıları bağış yaparak engeli kaldırılmış bu sitelere erişimin devamlılığını sağlamaya katkıda bulunabilir.”

RSF aynı zamanda kullanıcıların bulunduğu ülkede bloke edilmiş web sitelerine erişim sağlamak için Google Chrome ve Firefox için bir “sansür dedektörü” (censorship detector) eklentisi geliştirdiğini de duyurdu.