Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son üç ayda içinde Türkiye’de en az 347 internet haberinin sansürlendiğini açıkladı. RSF, 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya yasasının eleştirel gazetecilik için durumun zorlaştırılacağından endişeli olduklarının da altını çizdi.
ÖNDEROĞLU: EŞİ GÖRÜLMEMİŞ DÜZEYDE SANSÜR BEKLENİYOR
Konuya ilişkin olarak RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da açıklama yaptı. Önderoğlu, “Bu yeni hükümler, Türk hükümetine sosyal medya üzerinde büyük bir kontrol sağlıyor. Platformlar yetkililerden gelen taleplere uyarsa, birçok çevrimiçi gazeteci doğrudan yargı tehdidi altında olabilir” dedi. Basına yönelik sansürün artacağını vurgulayan Önderoğlu, “Bugünden itibaren platformlarda benzeri görülmemiş düzeyde bir sansür beklenmelidir” ifadelerini kullandı.
RSF, 31 Temmuz’dan bu yana internet üzerindeki 347 makalenin ‘milli güvenliğe tehdit, unutulma hakkının ihlali’ gibi nedenlerle sansüre uğradığını tespit etti. Sansür talebinin yalnızca yetkililerden değil, özel şirket ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gibi kişilerden de geldiği de belirtildi.
Türkiye, RSF’nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer alıyor.