Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, “kısıtlılık kararı olan bir savcılık soruşturması” kapsamında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Kavala ile sekreterinin bilgisayarına, polis tarafından el konduğu bildirildi.
Kavala, Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısı için Gaziantep’ten İstanbul’a dönmüştü.
TEM şubeye götürülen ve hakkında 7 günlük gözaltı kararı olan Kavala’ya yöneltilen suçlamalar ise dosyada gizlilik kararı olması nedeniyle bilinmiyor.
İçişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre ise “15 Temmuz öncesindeki bazı toplantılar konusunda Kavala’nın bilgisine başvurulacağı” söyleniyor.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de Kavala’nın gözaltına alınmasının ardından Twitter’dan paylaştığı mesajda “Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim” ifadelerini kullandı.
Kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olan Anadolu Kültür, Osman Kavala öncülüğünde; yerel inisiyatifleri desteklemek, kültürel çeşitliliği ve kültürel hakları vurgulamak, bölgelerarası işbirliklerini güçlendirerek farklı etnik, dinsel, bölgesel gruplar arasında köprüler kurmak amacıyla 2002 yılında kuruldu.
Anadolu Kültür kurulduğu günden bu yana farklı şehirlerde yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, Diyarbakır Sanat Merkezi, DEPO ve Kars Sanat Merkezi’nin (2005-2009) kurulmasına da destek verdi.
Murat Belge’yle birlikte İletişim Yayınları’nın kuruluşunda da yer alan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
TESEV Yönetim Kurulu Üyesi, Açık Toplum Enstitüsü’nde Danışma Kurulu Üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi’nin destekçisi olan Kavala, aynı zamanda Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.