İzmir’deki bir sokak röportajında mültecilerin muz yediğini fakat Türkiyeli vatandaşların yiyemediğini söyleyen bir kişinin açıklamasını eleştirmek amacıyla bazı mülteciler çektikleri videoları paylaşmıştı. Mültecilerin sınır dışı edilmesinin gündeme gelmesinin ardından, videoları mizah katarak haber yapan Suriyeli gazeteci Majed Shamaa hakkında da suç duyurusu yapıldığı ve Shamaa’nın Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiği öğrenildi.
Euronews‘den Dilek Gül’ün haberine göre İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy’un sosyal medya hesabından Türkiye’de yayın yapan Orient TV çalışanı Majed Shamaa hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine Shamaa, 30 Ekim’de evinde gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra adli kontrol ve imza şartı aranmaksızın savcılık tarafından serbest bırakılan Shamaa, idarenin işlemi üzerine Gaziantep’te Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
Suriyelilerin “muz eylemi”6 gün önce provokatör BAE menşeili ve İstanbul’da yayın yapan Orient PlusTv tarafından ilk başlatıldı.
Bizzat bu rezilliğin başı olan @OrientNews de acilen Türkiye’de tüm faaliyetleri sonlandırılmalı! @EmniyetGM @TC_icisleri @Gocidaresi@MhpTbmmGrubu pic.twitter.com/veOUzCh0IN— İlay Aksoy (@ilay_aksoy) October 29, 2021
Konuyla ilgili Euronews‘e konuşan Avukat Mehmet Ali Hartavi, müvekkili Shamaa’nın Suriye’ye gönderilmesi halinde infaz edilme riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: ”Gazeteci Majed Shamaa hem Esad’a hem de gönderilmesi planlanan yer olan İdlib’te Tahrir el-Şam’a karşı muhalif. Bu yönde davranışları ve açıklamaları var. O nedenle gönderilirse infaz edileceğine inanıyor. Ben savcıya da söyledim, benim müvekkilim geri gönderilemeyecek yabancılar arasında. Müvekkilimin serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Yaptığı işlere de bakılınca görülecektir. Müvekkilim gazeteci, bundan daha önce de hazırladığı elli program var. Yine aynı tarz. Kimseyi aşağılamak gibi bir niyet yok.”
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Şubesi de Shamaa’nın sınır dışı edilmesi tehdidiyle ilgili olarak yaptığı paylaşımda, “Sınır Tanımayan Gazeteciler (@RSF_inter), böylesi bir sınır dışı işleminin sınır dışı yasağına dair ilkeleri ciddi şekilde ihlal edeceğini #Ankara yetkililerine kararlı bir şekilde hatırlatır. Uluslararası hukuk, kişilerin ölüm tehlikesi bulunan ülkelerine gönderilmesini yasaklar” ifadelerini kullandı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (@RSF_inter), böylesi bir sınırdışı işleminin sınırdışı yasağına dair ilkeleri ciddi şekilde ihlal edeceğini #Ankara yetkililerine kararlı bir şekilde hatırlatır. Uluslararası hukuk, kişilerin ölüm tehlikesi bulunan ülkelerine gönderilmesini yasaklar. pic.twitter.com/fUkLla6fsm
— RSF Türkçe (@RSF_tr) November 3, 2021
Öte yandan gazeteci Zaina Erhaim 8 Kasım 2021’de yaptığı sosyal medya paylaşımında Majed Shamaa’nın serbest bırakıldığını duyurdu. Erhaim iletisinde, “Dokuz günlük gözaltı ve Suriye’de sınır dışı edilme tehdidi sonrasında, Türk yetkililer gazeteci Majed Shamaa’yı serbest bıraktı. Majed’in Türkiye’de ailesiyle bir arada kalması için baskı yapan herkese çok teşekkürler. Ses çıkarmak gerçekten işe yarıyor!” ifadelerini kullandı.
After 9 days of detention & serious threat of deportation to #Syria, finally the Turkish authorities released journalist Majed Shamaa. Many thanks for all of those who pressure to keep Majed with his family in #Turkey.
Noise does work! pic.twitter.com/0BF5erex8B— Zaina Erhaim (@ZainaErhaim) November 8, 2021