Mersin’de şiddet kurbanı kadınlar anısına açılan sergiye saldırıldı; resimler kayboldu

Mersin Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu’nun öncülüğünde farklı ülkelerden 104 sanatçının, şiddet kurbanı kadınlar anısına eserlerinin bulunduğu “Melekleri Öldürmeyin” sergisine kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda 93 eser kayboldu


Mersin Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu’nun öldürülen kadınlar anısına hazırladığı “Melekleri Öldürmeyin” sergisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde açıldı. Mersin Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen sergide farklı ülkelerden toplam 104 sanatçının eseri yer aldı.

Mersin İmece Haber’in aktardığına göre sergiye kimliği belirsiz kişilerce 11 Mart günü saldırı düzenlendi. 93 eserin kaybolduğu saldırı hakkında serginin düzenleyicisi ve küratörü Prof. Dr. Nurseren Tor, “Sergimize planlı bir saldırı oldu. Suç duyurusunda bulunacağız” diye vurguladı. 

“MASUM AMAÇLARLA AÇILMIŞ SERGİNİN KATLEDİLMESİNİ KINIYORUZ”

Nurseren Tor, olayın ayrıntılarıyla ilgili “Dün akşam saat 21.00- 00.00 arasında itfaiye ekibiyle asılamayan birkaç eser sergilenmiştir. Her akşam geç saatlere kadar serginin başında durmuş ve teknik sorunlar varsa itfaiye ekipleriyle düzeltilmiştir. Bu sabah saatlerinde eserlerin yerinde olmadığı görüldü. Esnafların beyanı üzerine sergiye geldiğimde burada sadece 11 resmin kaldığını gördüm” dedi. Tor, yerel gazeteye yaptığı açıklamada “Plastik Sanatlar Topluluğu misyonu gereği sanatı yaygınlaştırmak, sanatı toplumla buluşturmak ve nitelikli eserlerin yapılması ve sanatçı istihdamında gençleri ve fakültemizden mezun olan sanatçı adaylarını motive etmekti. Böylesi masum amaçlarla açılmış bu serginin de acı bir şekilde katledilmesini kınıyorum”diyerek tepki gösterdi. 

ÖLDÜRÜLEN KADINLAR ANILMIŞTI

8-15 Mart tarihleri arasında Hastane Caddesi’nde açık hava etkinliği olarak düzenlenlenmesi planlanan uluslararası mahiyetteki sergi, sanatçıların konuyla ilgili üretimlerinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları basılarak cadde üzerinde elektrik direkleri arasında monte edilen taşıyıcılara asılmasıyla gerçekleşmişti.

Sergiyle ilgili 5 Mart’ta bir basın açıklaması yapan Nurseren Tor, katledilen Mersinli kadınların haberlerinin her gün okunduğunu ancak bu kadınların sadece Mersin’’e değil ülke ve dünyanın birçok yerinde öldürüldüğünü söylemişti. “Basında bile haberi olmayıp öylece öldürülüp izi silinen kadınların çığlıklarını kulaktan kulağa duyuyoruz. İzleri siliniyor mu yoksa bu izleri çocukları yada anneleri alın yazısı olarak taşıyor mu bilemedim…

Tüm bu nedenlerle her ne sebeple olursa olsun öldürülen, işkence gören, aşağılanan bu ‘Melek’lerin (Mersin’de öldürülen kadınlar ve öldürülen Mersinli kadınlar) anısına ‘Melekleri Öldürmeyin’ adlı sergimizi Uluslararası Dünya Kadınlar günü nedeniyle açacağız.” demişti.