Türkiye’de Kürtçe kitap yayımlayan ilk yayınevi olan ve 23 yıldır yayın hayatına devam eden Avesta Yayınları’nın geçtiğimiz Mayıs ayında yasaklanan dokuz kitabından sonra bir kitabı daha yasaklandı. Avesta Yayınları Twitter’dan yaptığı açıklamada “Kürdistan Tarihi isimli kitabımız Ayvalık Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı. Kitabın ilk baskısı 2000 yılında İstanbul DGM tarafından toplatılmış, yapılan yargılamada yayınevine para ve hapis cezası verilmişti. Kürdistan Tarihi‘nin daha sonra yapılan birkaç baskısı hakkında ise herhangi bir soruşturma açılmamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Avesta’nın 10 kitabı hakkında daha bilgi istedi” dedi.
Kitabın arka kapağında kitapla ilgili tanıtım yazısı şöyleydi: Bu kitapta, Batı Asya”nın en antik uluslarından biri olan Kürtlerin sürekli yaşam alanı ve tarihsel anayurdu olan Kürdistan”ın tarihi ilk kez bu boyutta bir bütünsellikle ele alınıyor. Kronolojik çerçevesi, Arap fetihleri devrinden başlayıp günümüze kadar olan dönemi kapsıyor. Bölgedeki büyük olayların hemen hemen tamamında yer almış olan Kürtler, bölge ve dünya uygarlığına belirgin bir katkıda bulundular. Bugün 30 milyonluk Kürt halkı, kendi kaderini tayin hakkı uğruna çetin bir uğraş veriyor, Kürt sorunu ise, çağdaş uluslararası yaşamın en güncel sorunlarından biri olma özelliğini koruyor. Yazarların dikkat merkezinde, tüm Kürt tarihinin leit motifini oluşturan kurtuluş hareketleri yer alıyor.
Avesta Yayınları’nın kuruluş tarihine ve yaşadıklara sürece ilişkin Bircan Değirmenci’nin Susma için yazdığı yazı için tıklayın.