Google tarafından Çin’de hayata geçirilmeye hazırlanan “sansürlü arama motoru” projesini yüzlerce Google çalışanının protesto etmesinin ardından uluslararası gazetecilik ve ifade özgürlüğü örgütleri de şirket yetkililerine Çin yönetimiyle işbirliği yapmama çağrısında bulundu.
Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Article 19, Uluslararası PEN’in bulunduğu 13 gazetecilik ve ifade özgürlüğü örgütü, şirketin Çin’e özel hazırlayacağı sansürlü arama motorundan vazgeçmesini ve Çin devletiyle işbirliği yapmamasını istedi.
Google CEO’su Sundar Pichai adına gönderilen çağrı mektubunda gazetecilere ve onların kaynaklarına da zarar verecek bu uygulamayla şirketin Çin’deki sansüre suç ortağı olmaması ve iş ahlakı değerleri ile özgür ve açık internet manifestosuna sadık kalması gerektiği vurgulandı.
Çin yönetiminin, ifade özgürlüğünü ve kişisel mahremiyeti sürekli olarak ihlal ettiğine dikkat çekilen mektupta, “Google, Çinli otoritelerin muhalefeti bastırmasına olanak sağlayarak ülkedeki milyonlarca internet kullanıcısının haklarının ihlal edilmesinde suç ortağı konumunda olacaktır” denildi.
Google’ın Çin için geliştirmekte olduğu Dragfony adı verilen sansürlü arama motoruna dair haberler, geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Google’ın yasak olduğu Çin’de, ülkenin sansür yasaklarına uygun, yasaklı web sayfaları ile insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protesto gibi arama sözcüklerinin olduğu sonuçları ayıklayan özel uygulamalar geliştirdiği iddia edilmişti. Bu gelişmelerin ardından yüzlerce Google çalışanı, projenin “derhal cevaplanması gereken ahlaki ve etik sorular” yarattığını, ayrıca “ne ürettiklerini bilmek istediklerini” belirterek şirketi bu konuda daha şeffaf olmaya davet etmişti.
Öte yandan Çin’in sahip olduğu sansür yasalarını gerekçe göstererek ülkenin pazarından 2010 yılında çekilen Google, tüm şirketler için büyük bir gelir kaynağı olan Çin’e yeniden yöneldiğine dair henüz bir açıklama yapmış değil.