Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında 29 Nisan’dan bu yana Türkiye’de erişimin engellendiği internet ansiklopedisi Wikipedia’ya’ya dair “Bizi terör örgütleriyle hareket eden ülke durumuna sokan, Atatürk’e hakaret eden Wikipedia’nın yayını durdurulur. Kusuru kendisinde arasınlar” dedi.
Wikipedia’ya erişim yasağı kararının ‘bazı terör örgütleriyle Türkiye’yi ilişkilendiren içerikler’ nedeniyle alındığı belirtilmişti.
Arslan, muhalefet milletvekillerinin sendika.org’a erişimin sürekli olarak engellenmesi sorusuna ilişkin olarak da “Sendika.org’ çocuklara cinsel taciz, müstencilik, fuhuş ve kumar oynatılması dahil tüm bunlara imkan sağladığı için yasaklamışız. Atatürk aleyhine suçlar işlendiği için yasaklamışız. Yasaklamaya da devam edeceğiz” dedi. Yanlış bilgi verdiği uyarısı üzerine bakan bu kez de “Sendika.org ile ilgili engelleme 8 A maddesi, yani milli güvenlik ve kamu düzeni ile ilgili ancak 62 tane daha kapatma var ki onlar benim saydığım maddeler kapsamında” dedi.
Bakan Arslan’ın beyanlarının ardından sendika.org’tan da “Sansürünüzü de özrünüzü de kabul etmiyoruz. Sendika.org susmayacak” başlıklı bir açıklama geldi. Açıklamada “61 kez ve tamamında da Anayasa’ya aykırı 8/A maddesi kapsamında kapatıldık. Her defasında bölge idare mahkemelerine itiraz ettik. İtirazlarımız reddedilince Anayasa Mahkemesi’ne gittik. Başvurumuz 2 yıldır bekletiliyor. 49. erişim engelinden sonra ‘erişime en çok engellenen ve bu engeli aşarak yayınını sürdüren haber sitesi” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurduk. Bu başvurunun ardından 61 erişim engeli için yeniden ve 61 ayrı dosya ile bölge idare mahkemelerine, oradan gelen itirazlara bağlı olarak Anayasa Mahkemesi’ne, Anayasa Mahkemesi’nin de makul sürede yanıt vermemesine bağlı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyoruz” ifadelerine yer verildi.