Libya’da hayatını kaybeden bir MİT mensubunun ifşa edildiği gerekçesiyle tutuklu yargılanan gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tahliye talebi reddedildi. Kararın “delilleri yok etme ve kaçma şüphesi” gerekçesiyle alınmasına tepki gösteren avukat Hüseyin Ersöz, Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunarak, başvuruların bir an önce incelenmesini istedi.
Oy birliğiyle alınan kararda, “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren, açık kaynak araştırma raporlar, Milli İstihbarat Teşkilatı Bakanlığının suç duyurusu yazıları, tanık beyanları gibi somut delillerin varlığı, sanıkların delilleri yok etme, kaçma, saklanma girişiminde bulunma ihtimalleri göz önüne alınarak” tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği kaydedildi.
Avukat Hüseyin Ersöz, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “kaçma ihtimalinden” bahsedilmesinin ciddiye alınacak bir yanı olmadığını belirterek, “Tüm tanıklar dinlendi. Tanıkların hiçbirisi aleyhlerine bir beyanda bulunmadı. Kararda yazan “delil karartma ihtimali” de soyut bir varsayımdan ibaret!” dedi.
‘AYM BAŞVURULARIMIZIN ÖNCELİKLE İNCELENMESİ GEREKİYOR’
“3 satır haber ve twitlerle suçlanan gazeteciler hakkında toplanacak delil kalmadı” diyen avukat Ersöz’ün dikkat çektiği diğer noktalar şöyle: “Tüm tanıklar dinlendi. Tanıkların hiçbirisi aleyhlerine bir beyanda bulunmadı. Kararda yazan ‘delil karartma ihtimali’ de soyut bir varsayımdan ibaret! #BarışPehlivan #MuratAğırel #HülyaKılınç
Gazetecilerin haksız şekilde tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi sadece Özgürlük Hakkı’nın değil aynı zamanda İfade Hürriyeti ve Basın Özgürlüğü’nün de ağır bir ihlali! Bu durum karşısında @AYMBASKANLIGI önünde bekleyen başvurularımızın öncelikle incelenmesi gerekiyor.”