Van İnfaz Hakimliği, gazeteci Nedim Türfent’in avukatıyla yapacağı görüşmeleri üç ay boyunca sınırlandırdı. Gerekçe olarak Türfent’in şiirlerinin New York Üniversitesi’ndeki bir proje kapsamında çevrilmek istenmesi gösterildi. Bu kararla Türfent’in avukatıyla görüşmeleri kayıt altına alınacak ve görüşmelerde yanında bir memur bulunacak.
Hakimlik karara gerekçe olarak, avukatının Türfent’e ilettiği yazılı notun “cezaevi güvenliğini tehlikeye atacağı” tespitini sundu. Avukatının ilettiği notta, Türfent’in cezaevindeyken yazdığı şiirlerin akademik bir proje kapsamında çevrilmesi talebi vardı.
bianet‘in MLSA’dan aktardığına göre gazeteci Nedim Türfent 7 Aralık 2021’de tutuklu olduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda avukatlarıyla görüştü. Cezaevi müdürlüğü, avukatın Türfent’e ilettiği notların savunma evrakı olup olmadığı hakkında “tereddüt” etti ve belgeler, ziyaretten iki hafta sonra incelenmesi için Van İnfaz Hakimliği’ne gönderildi.
Müdürlük, notların yanında yollanan ve Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) da atıf yapılan yazıda; “TMK kapsamına giren suçlardan mahkum olanların avukatları ile görüşmelerinde, toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğüne, terör örgütü veya diğer suç örgütlerinin yönlendirildiğine, bu örgütlere emir ve talimat verildiğine veya yorumları ile gizli, açık ya da şifreli mesajlar iletildiğine ilişkin bilgi, bulgu veya belge elde edilmesi” ihtimali olduğunu belirtti. Yazıda ayrıca, avukatların Türfent’e iletmek istediği notların Türfent’e verilip verilemeyeceğinin incelenmesi ve görüşmelerin üç ay süreyle sınırlandırılıp, kayıt altına alınmasına lüzum olup olmadığına karar verilmesi talep edildi.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı da, Müdürlüğün gönderdiği notların “savunma evrakı” olmadığına kanaat getirdi.
Savcılık notlarda “New York Üniversitesi’nden bir doktora öğrencisi ve gazetecinin Türkiye’de ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü/tutukluların yazılarını çevirdikleri proje kapsamında hükümlü Nedim Türfent’in yazılarını çevirmek istedikleri, hükümlünün yazılarını kendilerine ulaştırıp ulaştıramayacağının” sorulduğunun tespit edildiğini belirtti.
Yazıların “bahsi geçen kişilere gönderilmesinin kurum dışına yasa dışı usulsüz bilgi akışı” sağlayıp “ceza infaz kurumunun güvenliğini tehlikeye sokabileceği” iddiasında bulunan Savcılık, Nedim Türfent’in avukatlarıyla görüşmelerinin üç ay süreyle kayıt altına alınmasını, görüşmelerde memur bulundurulmasını ve görüşmelerin belirli gün ve saatler ile sınırlandırılmasını talep etti. Ayrıca, söz konusu notlara da el konulmasını istedi.
NEDİM TÜRFENT KİMDİR?
Nedim Türfent, Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile Kasım 2016’da kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiriydi. Hakkari Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından yaşanan hak ihlallerini haberleştirdi. Bu süreçte Türfent, sosyal medyadaki kimi hesaplardan tehdit paylaşımlarına maruz kaldı.
12 Mayıs 2016’da bulunduğu araç Van girişinde durdurulduktan sonra gözaltına alındı. Bir gün sonra Yüksekova Savcılığı’ndaki ifade işlemleri ardından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Hakkındaki iddianame tutuklanmasından 13 ay sonra düzenlendi, 14 Haziran 2017’de ilk duruşması görüldünde tutukluğu devam ediyordu. Türfent’in aleyhine konuşan 20 sanıktan 19’u alınan ilk ifadelerini işkence altında verdiklerini söyledi ve duruşmalarda ifadelerini geri çekti. Fakat mahkeme beyanları dikkate almadı ve Türfent’i Aralık 2017’de 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etti. Duruşmalara fiziken katılma hakkından da mahrum bırakılan Türfent’in cezası Yargıtay 21 Mayıs 2019’da onadı. Davayla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan bireysel başvuru değerlendirilmeyi bekliyor.