“Dünyayı güzelleştirmek için üretmek lazım”

Sadece Diktatör’ün pek çok kentte yasaklanmasının ardından oyunun metnini sosyal medyada okuma eylemine Diyarbakır’dan destek olan sanat mekanı V Kültür Kitchen’a soruşturma açıldı…


SUSMA/DİYARBAKIR

Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı Sadece Diktatör adlı oyuna Türkiye’nin neredeyse tamamında getirilen yasağa karşı sergilenen kararlı tutum ve örgütlü eylem sonucu 30 Ocak akşamı Türkiye’nin birçok yerinde; tiyatro salonlarında, sokaklarda, kafelerde bir araya gelen insanlar oyunun metnini okuyarak sansürü delmeye çalışmıştı.

Eylem, hem bu yasağı duyurmak hem sansürü geçersiz kılmak adına bir ölçüde etkili oldu. Ayrıca kurulan dayanışma ağının kendisi bile yeterince heyecanlıydı.

Kolluk güçleri ise metnin okunduğu bazı mekanlara müdahale etme girişiminde bulundu. Bu mekânlardan biri de Diyarbakır’daki V Kültür Kitchen oldu. Berat Kelekçier’in yönettiği mekanda toplanan bir grup genç, Barış Atay ile dayanışmak için aynı saatte oyunun metnini okuyarak internetten yayınladı. Bunun üzerine V Kültür Kitchen’a polis baskını gerçekleştirildi.

Susma’nın sorularını cevaplayan Berat Kelekçier hem o gece yaşananları hem de V Kültür Kitchen’i anlattı.

Barış Atay’ın oynadığı ve yasaklanan Sadece Diktatör adlı oyunun metnini okuduğunuz için V Kültür Kitchen polis baskınına maruz kaldı. Ne oldu o gece?

Arkadaşlarımızla oyunun metnini okuyor ve bunu internetten yayınlıyorduk. Bir süre sonra polis geldi. Metni okuyan ya da dinleyen içerideki herkesin kimliklerini kontrol ettiler. Bizi gözaltına alacaklarını, mekanı kapatacaklarını sandık ama öyle olmadı. Bir süre sonra gittiler. Oyun metninin tamamını okuyamadık ama destek mesajımızı vermiş olduk. İki gün sonra da V Kültür Kitchen hakkında soruşturma açıldı. Mekanı kapatacaklarını düşünüyoruz. Bekliyoruz…

Kapatma kararı çıkarsa ne yapacaksınız?

Biz insanların susmasından yana değiliz. Herkes kendini ifade edebilmeli. Bu nedenle burası kapatılırsa bile başka şartlarda insanları bir arada tutacak işler yaparız.

V Kültür Kitchen, adıyla da dikkat çekiyor. Nerden geldi bu fikir?

Benim çok eski ve bir ara izini kaybettiğim bir arkadaşım var. Gezi direnişi sırasında televizyonda görmüştüm onu, sonra arayıp buldum. İstanbul’da bu isimle bir yer açmıştı. Bir süre sonra orayı kapatmak zorunda kaldı. Biz de o tabela yerde kalmasın, Diyarbakır’da asalım dedik. O şimdi Avrupa’da yaşıyor ama düşündüklerini burada, Diyarbakır’da hayata geçirelim istedik.

V Kültür Kitchen neler yapıyor Diyarbakır’da?

Biz kendimizi bir kolektif olarak nitelendiriyoruz. V Kültür Kitchen bir şahsın değil, kâr için açılmış bir yer değil, bir kafe de değil. Böyle yüzlercesi var Diyarbakır’da zaten. V Kültür Kitchen sözü olan herkesin buluştuğu bir yer olsun istiyoruz. Burada şiir etkinlikleri, mekanın fiziki koşullarına göre konserler, imza günleri düzenliyoruz. Eskiden belediyeler festivaller düzenliyordu, şimdi biz kendi olanaklarımızla benzer işler yapmak, örneğin bahar şenliği yapmak istiyoruz. Bu Olağanüstü Hal koşullarında biraz zor gibi görünüyor. İzin almak, mekan bulmak gerekecek. Ayrıca düşündüğümüz şenlik için de belediyeden, valilikten izin almak gerekiyor. İzin alabilir miyiz bilmiyoruz, çünkü buraya davet etmek istediğimiz sanatçılar her renkten olacak ve bu onların hoşuna gitmeyebilir. Zor ama sessiz oturup beklemek yerine denemekten yanayız.  

Bu koşullarda bu tür etkinlikler düzenlemek cesaret istiyor…

Cesur olmak lazım. Korkuyla hayat yaşanmaz. Bir insan kendi düşüncesini korkmadan ifade edemiyorsa yaşadığını sanmasın. İnsanın yaşadığının farkına varabilmesi için, hayatı güzelleştirebilmesi için önce kendi hayatından başlaması lazım. Bunun için hareket etmek, üretmek lazım.