Dünya Tiyatro Günü bildirisi Akpınar ve Gezen’den: Tiyatro insanlığın vazgeçilmezidir

Dünya Tiyatro Günü bildirisi 2018 yılından bu yana yargılanan usta oyuncular Metin Akpınar ve Müjdat Gezen tarafından kaleme alındı. Sanatçılar, “Bilgi iletişim çağı ne kadar gelişirse gelişsin, algoritmalar, yapay zekâlar nereye ulaşırsa ulaşsın, Tiyatro insanla yapılır, insanca yapılır, insanlar için yapılır…” sözleriyle seslendiler


Her yıl 27 Mart’ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü ulusal bildirisini bu yıl Müjdat Gezen ve Metin Akpınar kaleme aldı. Uluslararası bildiri ise İngiliz tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Helen Mirren tarafından yazıldı.

Bu yılki ulusal bildiriyi iki usta ismin yazmasını; ITI Üniversiteler Türkiye Temsilcisi Bilkent Üniversitesi Bölüm Başkanı Jason Hale ve ITI Türkiye Temsilciliği Yönetim Kurulu üyeleri Ayşe Emel Mesci, Turan Oflazoğlu, Engin Uludağ ve Savaş Aykılıç kararlaştırdı.

21 Aralık 2018’de Uğur Dündar’ın Halk TV’de sunduğu Halk Arenası programındaki sözleri nedeniyle sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle dava açılmış ve en son 2021 şubat ayında hakim karşısına çıkan sanatçılar hakkında 4 yıl 8 ay hapis cezası istenmişti. Bu nedenle de iki sanatçının bu yılki bildiriyi yazması artı bir anlam taşıyor.

Hazırladıkları bildiride Müjdat Gezen ve Metin Akpınar şöyle seslendi:

“27 Mart Dünya Tiyatro Günü sanat emekçilerine, sanatseverlere kutlu olsun. Dionysos şenlikleriyle başlayıp gelişen tiyatro, asırlardır varlığını sürdürüyor. Merkezinde insan olan bu sanat, insan var olduğu sürece yaşayacak.

Edebiyatın en içten bölümlerinden biri olan Tiyatro Edebiyatı’nda, oyun yazarlarına çok gereksinim var. Onlarsız olmaz. Tıpkı seyirci olmadan tiyatro olmayacağı gibi…

Oyuncu – Seyirci – Oyun Yazarı

“TİYATRO, İNSANLA, İNSANCA, İNSANLAR İÇİN YAPILIR”

Biz bize benzeyen insanlarla üç yüz elli bin yıldır yeryüzündeyiz. Ancak insanı insan yapan, Bilimdir, Sanattır, Tiyatrodur.

Ana malzemesi insan olan bu meslekte, iyi insandan iyi yazar, iyi yönetmen, iyi oyuncu çıkartmak daha kolaydır.

Biz değerler sıralamasında, genelde sanatı en üst sıraya koyarız. Özelde tiyatroyu, sanata en yakın düzeyde düşünüyoruz. Çağımızda; üreme içgüdüsü, beslenme içgüdüsü tatmin olduğunda mutlu olanlara başka popülasyonlara verilen adı veriyoruz. Ancak üreme, beslenme açlıklarından başka açlıklar duyanlara, onları üretip onları tükettiğinde mutlu olanlara insan diyoruz.

Bilgi iletişim çağı ne kadar gelişirse gelişsin, algoritmalar, yapay zekâlar nereye ulaşırsa ulaşsın, Tiyatro insanla yapılır, insanca yapılır, insanlar için yapılır…

TİYATRO İNSANLIĞIN VAZGEÇİLMEZİDİR.

İNSANSIZ TİYATRO, TİYATROSUZ İNSAN OLMAZ.

‘Ve güzelim tiyatro kültürü biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya devam edecek.'”

“SEKTÖRÜN İÇİNDE BARINDIRDIĞI BU DAİMİ BELİRSİZLİK…”

Helen Mirren’ın mesajını da Eylül Deniz Doğanay Türkçeleştirdi.

Dünya Tiyatrolar Günü Uluslararası mesajında Mirren şunları söyledi:

“Geride bıraktığımız dönem canlı performans dünyası için çok zor geçti; birçok sanatçı, teknisyen ve zanaatkâr zaten belirsizliklerle dolu bu meslekte hayatlarını güçlükle idame ettirebildiler.

Belki de sektörün içinde barındırdığı bu daimi belirsizlik, onları pandemi sürecini daha akılcı ve cesur bir biçimde atlatmaya hazırlamıştı.

Hayal güçlerini günün koşullarına uydurarak, tabii ki büyük ölçüde internet sayesinde, yenilikçi, keyifli ve dinamik etkileşim yolları buldular bile.

İnsanlar dünya üzerinde var oldukları günden beri birbirlerine hikâyeler anlattılar. Ve güzelim tiyatro kültürü biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya devam edecek.

Yazarların, tasarımcıların, dansçıların, ses sanatçılarının, oyuncuların, müzisyenlerin, yönetmenlerin yaratma güdüsü asla bastırılamayacak ve çok yakın bir gelecekte yeni bir enerjiyle, hepimizin paylaştığı bu dünyaya dair yeni bir anlayışla yine meyvelerini verecek.

Sabırsızlanıyorum!”

Dünya Tiyatro Günü, 1961 yılında Uluslararası Tiyatro Birliği (ITI) tarafından ilan edilmesinden beri her yıl 27 Mart’ta kutlanıyor.